Německo má staronového prezidenta. Kromě politiků pro něj v nepřímé volbě hlasovaly i známé celebrity

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier obhájil svou funkci a v čele země zůstane dalších pět let. V nepřímé volbě získal v neděli zhruba 70 procent hlasů. Steinmeier jako dlouholetý sociální demokrat mohl spoléhat na vládní SPD a podpořili ho i koaliční strany. Opoziční unie zase CDU-CSU oceňuje jeho nadstranickost. Jeho setrvání v úřadů podle průzkumů podporuje i naprostá většina Němců.

Německého prezidenta vybírá takzvané spolkové shromáždění, které se schází čistě jen kvůli této volbě. Celkem ve volbě hlasovalo skoro 1500 lidí – polovinu tvoří členové Bundestagu, v té druhé sedí vyslanci regionálních parlamentů, které často oslovují známé osobnosti, aby rozhodování nebylo jen na politicích.

Zůstanu nadstranický, ale pokud půjde o demokracii, budu na straně každého, kdo za ni bojuje, a budu nepřítelem všech, kteří na ni útočí.
Frank-Walter Steinmeier

Trenér, virolog i Merkelová

Svůj hlas ve volbě proto v neděli mimo jiné odevzdali třeba trenér německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, virolog Christian Drosten anebo astronaut Alexander Gerndt. A mezi pozvanými osobnostmi byla také Angela Merkelová, která sice už nemá žádnou politickou funkci, ale domovská buňka CDU ji poprosila, aby za ni ve volbě odevzdala hlas.

Celebrity obyčejně volí podle strany, která je pozvala. Ale letos to bylo jednoduché, protože Frank-Walter Steinmeier je o Němců mimořádně oblíbený. Možná mu k tomu pomáhá i skutečnost, že má opravdu srdečný vztah s manželkou, které kdysi kvůli vážné nemoci dokonce daroval vlastní ledvinu.

Spustit audio

Související