Nemocnice v Ostravě-Vítkovicích otevřela centrum pro chronické střevní záněty

18. duben 2023 06:20

Vítkovická nemocnice v Ostravě otevřela Centrum pro chronické střevní záněty a biologickou léčbu. Větší prostory umožňují lékařům přijmout do léčby více pacientů než doposud. Aktuálně tam sledují asi tisícovku lidí s Crohnovou chorobou. Podle lékařů počet nemocných s chronickými střevními záněty rok od roku přibývá.

„Já jsem zničehonic začal hubnout, bylo mi špatně, byl jsem hodně spavý. Zanedbával jsem školní docházku. Ze začátku, jak se dávají kortikoidy, tak člověk oteče, tak i ti spolužáci na mě byli občas takoví nepříjemní,“ vzpomíná Marek Valchař na svoje dětství, kdy se s Crohnovou nemocí tak nějak sžíval. S tou se ve Vítkovické nemocnici léčí od svých jedenácti let.

Kortikoidy, kterými se léčil kdysi, vystřídala biologická léčba. Ta spočívá v tom, že pacient dochází jednou za čas na infuze, ve kterých do těla dostává léčivé látky. „Docházím co čtyři týdny. Za sebe můžu říct, že je fajn, že nemám žádné alergické reakce. Takže tady většinou strávím tak hodinku i s přípravou i s tou infuzí,“ dodává Marek a zmiňuje, že mu vyhovuje rodinná atmosféra Centra pro Vítkovicích. S některými lékaři si za roky léčby vybudoval přátelský vztah.

Pacientů v posledních letech hodně přibývá

Lékaři tady dlouhodobě sledují asi tisícovku pacientů jako je Marek. Pravidelně sem dochází na tři stovky nemocných. „V této chvíli máme asi 350 pacientů, narostlo to během minulého roku asi o 50, 60 pacientů a ty původní prostory už byly úplně nevyhovující,“ říká primář Centra pro chronické střevní záněty, Petr Fojtík a zmiňuje, že v nových prostorách může Centrum přijmout pacientů víc.

Lidí se zánětlivými nemocemi střev totiž přibývá. „Ten počet pacientů tak prudce narůstá během posledních deseti let, že je více a více těch, kteří jsou indikování k té biologické léčbě. A ta biologická léčba má tu obrovskou výhodu, že ona ten zánět zklidní nebo dokonce vyhojí,“ dodává ještě primář Petr Fojtík a zmiňuje, že o biologickou léčbu je čím dál větší zájem i proto, že je svého druhu nejúčinnější.

„Vlastně změnila se kvalita života pacientů s IBD, neboli Crohnovou chrobou – ulcerózní kolitidou, je úplně diametrálně odlišná, než byla před rokem 2000, kdy ta biologická léčba nebyla dostupná,“ doplňuje gastroenteroložka z centra Barbora Pipek a vysvětluje, že díky biologické léčbě se daří čím dál více pacientů vyléčit tak, že o své nemoci takřka nevědí. Jinak je totiž Crohnova nemoc nevyléčitelná.

Spustit audio