Nemocnice v Táboře otevřela dětskou skupinu. Tříčlenný personál se v ní stará o děti zdravotníků

27. únor 2024 11:01

Při nemocnicích by mohlo vzniknout více školek a dětských skupin. Pomohlo by to lékařkám s malými dětmi vrátit se do práce. Peníze na to jsou. Podle ministerstva zdravotnictví je v Národním plánu obnovy nevyužitých osm miliard korun, ze kterých můžou nemocnice na vybudování školek čerpat. Nová dětská skupina se teď otevřela v nemocnici v Táboře.

„Jsme za tento počin velmi rádi a vděční, zkušenosti jsou vynikající. Markétka chodí do dětské skupiny moc ráda, každý den slýcháme, že chce za tetami,“ hodnotí novinku v táborské nemocnici lékařka Markéta Smrčková, která zatím službu využívá jednou týdně.

„Moc se mi líbí jejich profesionální, edukativní a zároveň hravý přístup. Dětem se výborně věnují. Dcerka tam chodí moc ráda a nám to dalo nesmírnou výhodu, že jsme se mohla vrátit alespoň na pár hodin do revmatologické ambulance. Je obecně žádoucí, aby lékařů v revmatologii byl dostatek,“ dodává.

Čtěte také

Dětská skupina je určena pro dvanáct dětí ve věku od osmnácti měsíců do tří let. Starají se o ně tři chůvy. Jednou z nich je Alena Vaníčková. „Pro mě je to velká změna, dosud jsem pracovala s dětmi s postižením a staršími. Ty malinké děti, to je radost, jsou tu poprvé bez maminek, ale zvládají to velmi dobře, takže zpíváme, malujeme, je to fajn,“ popisuje.

Náklady na rekonstrukci a vybavení dětské skupiny dosáhly 2,6 milionu korun. Podle ředitele nemocnice Ivo Houšky se to nemocnici vyplatí. „Benefitem pro nemocnici je, že si lékaři třeba zvýší úvazek, přijde nový zaměstnanec a podobně. Když se podíváme na skladbu dětí ve skupině, jsou tu děti lékařek, manželů lékařů, sester, takže máme radost, že to funguje přesně k tomu účelu, pro který jsme to budovali,“ komentuje.

Táborská nemocnice je největším zaměstnavatelem v regionu, v současnosti má více než tisíc pracovníků. Hlídání dětí a podpora kratších úvazků je pro mnohé z nich důležitým benefitem.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související