Není ostudou říct o Hradci Králové, že to je město studentů, usmívá se mluvčí hradecké univerzity

8. září 2022

Žáci středních a základních škol jsou už po prázdninách v plném školním zápřahu, vysokoškoláci si na začátek nového akademického roku ještě chvilku počkají. Ale i na Univerzitě Hradec Králové už je teď určitě živo, vrcholí tam přípravy a my se tam podíváme s mluvčím hradecké univerzity Jakubem Novákem.

Jaké bylo léto a prázdniny? Užil jste si je?
Přijde mi, že se člověk ani pořádně nerozkouká a už je zase zpátky v práci. Byť je pravda, že jsem toho v létě stihl spoustu. Například jsem se stihl oženit. Takže přicházím na univerzitu teď s úplně novou energií jako ženáč. Tak vyzkouším, jestli bude začátek semestru lepší, uvidíme.

Na univerzitě jste vždy před začátkem nového akademického roku pořádali seznamovací akci se studenty. Byla i letos?
Probíhá tradiční seznamovák, což je třídenní akce pro naše studující, o které se stará Studentská unie. Tam se ti noví poznají. Ale úplně nová akce, kam jste všichni zváni, proběhne v kampusu a jmenuje se Sešlost. To je akce, kterou v říjnu otevíráme nový semestr. Bude to taková studentská párty.

21. září po dvouleté pauze otevíráme zrekonstruovanou nádhernou historickou budovu Filozofické fakulty na náměstí Svobody.
Jakub Novák, mluvčí Univerzity Hradec Králové

Pamatuji si, že loni bylo i univerzitní pivo.
Pivo Mech, přesně tak. Bude se rozhodně točit i letos.

Vy jste také ještě studoval politologii a pak možná ještě další studium. Pokračujete ještě?
Jestli nás poslouchá někdo z univerzity, a předpokládám, že ano, tak oni už jsou asi na mne naštvaní, že už pátým rokem táhnu doktorát. Tedy ano, nestačilo mi magisterské studium, pokračuji tím doktorským, už bych měl končit. Přiznám se, jsem špatný doktorand. Ale prostě při všech aktivitách, které na univerzitě chystáme a děláme, se studium stíhá velmi špatně.

Čtěte také

Jak jste prožíval začátek nového školního roku jako dítě v základní škole? Chtělo se vám po prázdninách do školy?
Já jsem z kategorie těch, řekněme trošku pejorativně, šprťáků, měl jsem školu strašně rád. V polovině léta jsem se už těšil, hlavně kvůli spolužákům. Měl jsem přísnou babičku, která se většinu léta o mě starala na chatě, každý den jsme museli aspoň kousek z učebnice něco udělat, abych z učení úplně nevypadl. Je to zvláštní, ale mě to bavilo.
Vás to bavilo?

Pojďme připomenout univerzitu jako takovou, co vše se dá na Univerzitě Hradec Králové studovat?
Nejstarší a největší součást Univerzity Hradec Králové je Pedagogická fakulta. To znamená, že možná polovina našich studentů je právě na této fakultě, z té jsme vyrostli. A jsme na to náležitě hrdí. Vzděláváme budoucí pedagogy, aby působili tady v regionu, protože chybí, zejména v několika oblastech. Ale děláme také vědu, výzkum na Přírodovědecké fakultě, na Filozofické fakultě a také na Fakultě informatiky a managementu. Tedy spektrum, které nabízíme, je nesmírně rozmanité. Zásadně přispíváme k tomu, že není ostudou říct o Hradci Králové, že to je město studentů. Protože společně s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Farmaceutickou fakultou a Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany tvoříme vážně takový dokonalý celek všeho, co se dá v Hradci Králové studovat.

Čtěte také

Můžeme říct, která fakulta je mezi studenty nejoblíbenější? A soutěží třeba fakulty o studenty a jejich přízeň?
Pomyslná nevraživost mezi fakultami je nejzřetelnější vždy v dubnu, kdy pan rektor vyhlašuje sportovní den, závodíme o pohár rektora v běhu. Tam se tedy fakulty najednou přestanou kamarádit a veškeré vazby jsou zpřetrhané, byť jen naoko. Ale jsme partneři v rámci univerzity, neměříme oblíbenost fakult mezi sebou. Ale je pravdou, že třeba Fakulta informatiky a managementu se každý rok zapojuje do soutěže fakult ekonomického zaměření a tam pravidelně získává prvenství napříč celou Českou republikou. Takže třeba mezi ekonomickými školami je naše Fakulta informatiky a managementu dlouhodobě jednička.

Co jste tedy všechno připravili na rozjezd nového akademického roku?
Je toho mnoho. Zkusím říct ty nejdůležitější události, protože všechny asi ani nevyjmenujeme. Nejbližší pozvánka je na 21. září, kdy po dvouleté pauze otevíráme zrekonstruovanou budovu Filozofické fakulty na náměstí Svobody. Je to jedna z našich dvou nádherných historických budov přímo v centru Hradce Králové. Ty vnitřní prostory byly už absolutně nevyhovující, takže jsme teď dva roky intenzivně pracovali na výměně veškerého interiéru včetně nábytku, dělali jsme novou střechu, dokonce novou přístavbu, protože studentů a činností, které vysoká škola vykonává, přibývá. Takže 21. září v jednu hodinu odpoledne slavnostně budovu otevíráme veřejnosti a našim studujícím. Všichni jste srdečně zváni.

Čtěte také

Rekonstrukci to byla asi hodně náročná, povedla se?
Budova je nádherná. Musím říct, že byť je moderně zrekonstruovaná, tak zároveň s velkou citlivostí k našim předkům, kteří tu za první republiky působili. Tedy vážně to stojí za podívanou. A pokud přijdete 21. září, dostanete i malý dárek.

A pak navazuje oblíbená Noc vědců?
Tradiční Noc vědců, tam zveme všechny, ať přijdou i s vnoučaty, se svojí rodinou. Letošním tématem Noci vědců, která proběhne především v hlavním kampusu Univerzity Hradec Králové v Hradecké ulici, ale třeba i na Filozofické fakultě, je Všemi smysly. Zaměříme se na vnímání člověka všemi smysly a koukneme se na to jak z pohledu společenských věd, tak i z pohledu výsostně přírodních věd. Jedna z aktivit, která mě zaujala, je na Přírodovědecké fakultě, kde budeme zjišťovat a učit se, jak se dorozumívá hmyz pomocí akustiky, optiky a podobně. Dokonce tam kolegové z katedry biologie mají příslib, že po workshopu budete schopni se možná s hmyzem domluvit i vy. Takže si třeba s cvrčky popovídáte.

Čtěte také

Kdy přesně se tedy koná Noc vědců?
30. září od 17 hodin. Kouzlo této akce je totiž také v tom, že otevřeme budovu až téměř do půlnoci. Lidé mají možnost si projít vysokou školu i v noci, to má také své kouzlo.

A potom bude následovat Knižní veletrh?
Ano, Knižní veletrh se uskuteční 4. října. Je to opět tradiční akce, tentokrát zaměřena na historii. Hlavním hostem, a to ocení všichni, kteří mají rádi pozdní středověk, husitství a husitské dějiny, je profesor Petr Čornej. Veletrh se uskuteční také v hlavním kampusu Univerzity Hradec Králové. Veřejnost je opět zvána, na veletrhu máme prodejce knížek, vydavatele, tedy pokud si chcete udělat radost na blížící se Vánoce, tak je tady bude možné pořídit mnoho knížek a dokonce levněji než třeba v knihkupectví.

Čtěte také

Na co bychom měli ještě upozornit v souvislosti se začátkem nového akademického roku?
Na Fakultě informatiky a managementu startuje opět unikátní kurz, který k nám přivedl pan děkan Josef Hynek. Pan profesor se totiž začal zabývat něčím, čemu se v angličtině říká science of failure, tedy věda o selhání. To jsou neúspěchy. Učit se zkrátka přijmout, že i chyba je součástí úspěšného životního příběhu. A je potřeba se s tím naučit pracovat. On na to má speciální kurz na Fakultě informatiky a managementu, ta výuka startuje 5. října a je otevřena veřejnosti. Tedy nemusí to být jen vysokoškolský student, kdo se zapíše do tohoto kurzu, kdokoliv z veřejnosti. Mám pocit, že až do 19. září se lze hlásit do tohoto speciálního kurzu, kde vás hvězdy typu chirurga Šebka nebo prezidentky společnosti Petrof paní Ceralové Petrofové naučí zkrátka pracovat i s případným neúspěchem, který je běžnou součástí našich dní.

Celý rozhovor Jakuba Schmidta s tiskovým mluvčím Univerzity Hradec Králové Jakubem Novákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související