Nepohodlný policajt. Skutečný příběh kriminalisty, kterého boj s mafií dostal až do vězení

13. červen 2023

Jednou z nejdůležitějších policejních akcí 90. let byl zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proti ruskojazyčné mafii v pražské restauraci U Holubů v květnu 1995. Vedl jej tehdy Zdeněk Macháček, jedna z nejvýraznějších postav české policie.

Právě po tomto zásahu se začali v restauraci kousek od Národního divadla scházet šéf ÚOOZ Jan Kubice, policista Zdeněk Macháček a dva novináři z Respektu, kteří o podobných událostech psali: Jaroslav Spurný a Jindřich Šídlo.

Dle slov Jaroslava Spurného se bavili „o mafiích, českém podsvětí a prolínání obojího do české politiky a byznysu“. A co pak? „Prostě jsme pátrali po svém na základě kontextů, o nichž jsme se od obou mužů dozvěděli.“

Z knihy právě vycházející v nakladatelství CPress:
Čtou: Martin Sláma, Martin Siničák
Připravila: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Antonín Kánský
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 3. 6. 2023

Po letech se Jaroslav Spurný začal se Zdeňkem Macháčkem domlouvat na knižním rozhovoru o devadesátkách. V létě 2022 se do vzpomínání skutečně pustili, ale nakonec z těch desítek hodin vzniklo souvislé Macháčkovo vyprávění, přerušované pro doplnění kontextu dobovými články z Respektu.

Díky vzájemné důvěře a otevřenosti obou mužů vyvstává nejen plastický obraz doby – roků, o nichž Jaroslav Spurný říká, že „byly především hledáním, jak s nabytou svobodou naložit a jaké zábrany vytvořit, aby nemohla být zneužívána“.

Čtěte také

Z textu vyvstává jako dramatická postava tehdy mladý policista Zdeněk Macháček. Dnes zpětně konstatuje: „Vždyť mi nebylo ani třicet a dělali jsme na největších mafiánech. Mogilevič patřil svého času mezi deset nejhledanějších zločinců na vývěsce FBI. Já jsem si asi vůbec neuvědomoval tíhu odpovědnosti.“

V roce 1999 však byl Zdeněk Macháček zatčen, obviněn z vydírání a uvržen na tři měsíce do vazby. Ten šok a trauma si do nejmenších podrobností vybavuje i s odstupem mnoha let. O dva roky později byl soudně osvobozen s tím, že šlo o vykonstruovanou kauzu. Pomstu?

Devadesátky a česká policie

V Macháčkově vyprávění jako by byla kontinuálně přítomna ještě další temná klíčová postava: kdysi normalizační policista, v 90. letech šéf středočeských vyšetřovatelů Josef Doucha. Posléze, podle Macháčka, advokát pracující „pro lidi od Holubů, pro ruské mafiány, pro následovníky těch, které jsme při té velké operaci zatkli a vyhostili“.

Čtěte také

Kniha Nepohodlný policajt je také o poměrech, jaké v 90. letech panovaly v české policii. O tom, jak těžké bylo snažit se ji proměnit a ozdravit, když se v ní nadále střetávali ti, kteří začínali u SNB, s mladými policisty, kteří nastoupili až po roce 1989 – a k nimž měli důvěru američtí, britští, rakouští či izraelští kolegové, se kterými spolupracovali na mezinárodních kauzách.

V roce 2000 Zdeněk Macháček od policie odešel a začal pracovat v soukromém sektoru. Podle článku z Respektu, publikovaného v roce 2001, ostatně v té době došlo v elitních policejních složkách k zásadnímu zlomu: „Některé jejich šéfy v důležitých útvarech, kteří přišli k policii po listopadu 1989, opět nahradila skupina normalizačních kádrů.“

Macháček v knize konstatuje, že lumpové začali kolem roku 2000 vítězit. A do Česka se víc a víc vraceli nedávní okupanti: Rusové, aniž by tomu naši političtí představitelé nějak bránili…

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související