Neříkej mi uprchlík. Svědectví z ostrova Lesbos – migrační laboratoře Evropy

18. září 2022

Rozhlasový dokument přináší svědectví pracovníka Etnologického ústavu AV ČR Michala Pavláska z ostrova Lesbos. Místo představuje bránu migrantů do Evropy, její symbolické předsálí, kde se zároveň rozhoduje, kdo bude vpuštěn dále a komu dveře do starého kontinentu zůstanou uzavřeny. Reportáž z místa na samém prahu Evropy nabourává představu o Evropě, která se dokáže opevnit proti vnějšku jako nějaká středověká pevnost.

V roce 2015 obcházel Evropou strašák migrační krize, šířila se migrační panika, začaly vznikat hraniční zdi lemované žiletkovými dráty a ve Středozemním a Egejském moři souostroví uprchlických táborů. Jejich synonymem se stala nechvalně známá Moria na ostrově Lesbos. Přestože tábor shořel, ostrov dál zůstává klíčovým místem, kde se rozhoduje o dalším osudu běženců.

Dokument posluchače zavede za bývalým ředitelem uprchlického tábora Stavrosem, vedoucím organizace Iliaktida Antonisem zajišťujícím péči dětem prostřednictvím českých dárců, Renatou a Memem, česko-syrským párem, kteří se našli v uprchlickém táboře, a žadatelem o azyl Rouddym, hudebníkem z Konga. Z jeho vyprávění pochází i název dokumentu.

Čtěte také

„Poslyš, já fakt nechci, aby mne svět nazýval uprchlíkem! Já jsem Rouddy, jsem z Afriky a jsem člověk. A dělám jen to, na co mám právo: snažím se přežít a najít si své místo. Jen mám na sobě razítko ‚Jsi uprchlík‘. Když si tady chceš zajít třeba do kavárny, nepustí tě dovnitř. ‚Ty jsi uprchlík?‘ Řeknu: ‚Ano, jsem, ale jsem taky člověk!‘,“ svěřuje se Rouddy v dokumentu.

Autor dokumentu mapuje, jaký příběh řecký ostrov vypráví o Evropě jako takové. Nestala se z tohoto řeckého ostrova laboratoř budoucí evropské migrační politiky? Co se v ní potom zrcadlí z našeho vztahu k obyvatelům jiných částí světa? Proč vůči nedůstojným podmínkám uprchlíků nezůstali lhostejní někteří Češi? Co dnes vlastně znamenají hranice Evropy a konečně, co se může stát, když na nich budeme lpět až příliš?

Dokument vznikl s podporou SAV21 (program Společnost v pohybu a veřejné politiky).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.