Nesuďte Ukrajince podle jedinců, my tak Čechy také nikdy soudit nebudeme, vyzval ukrajinský ministr zahraničí

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil Česko za nejlepšího spojence Ukrajiny. I když má podle něj každý stát v Evropě svou vlastní historii, společnost a politickou situaci, všichni si uvědomují, že Rusko nesmí válku vyhrát. „Ani premiér Orbán nechce mít Rusko jako svého souseda,“ říká Kuleba. Mluvil v něm i o útocích na Ukrajince v Česku nebo členství v EU a NATO. Poslechněte si celý rozhovor.

Jak významné místo má Česká republika mezi podporovateli Ukrajiny? Můžete ji zařadit na nějaké pořadí z ukrajinského pohledu?

Podle mě je úplně nejdůležitější, úplně na vrcholu. Existuje skupina zemí, které podporují Ukrajinu více, než kdokoliv jiný a Česko rozhodně do této skupiny patří. Jsme nesmírně vděční za to, jak probíhá spolupráce.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Rozumíme tomu, že Češi i česká vláda si uvědomují, o co na Ukrajině jde, že je to také nesmírně důležité pro Česko. Dotýká se to jeho bezpečnosti a prosperity. Je to velmi přirozené spojenectví.

To je podle vás tedy ten důvod, proč Česko a česká vláda tolik pomáhají Ukrajině?

Ano, myslím si, že tím důvodem je budoucnost. Vy totiž víte, že bez ukrajinského vítězství byste museli čelit mnohem větším problémům způsobených Ruskem. Proto Ukrajina musí zvítězit.

Ale je to také důležité kvůli historii, která je spojením mezi Ukrajinou a Českou republikou, jak naše země vnímají Rusko. To, co Rusko dělalo v minulosti – Rusko a jeho předchůdce, Sovětský svaz – a to, čeho se dopustili na našich národech. 

Čtěte také

Proč jsou ale státy, které to tak nemají a hrozbu ze strany Ruska nevidí?

Protože každá země je jiná. Každá země má svou vlastní historii a politickou situaci, vnímání a společnost. Víte, státy jsou jako lidské bytosti – některé se vzájemně snesou lépe než jiné,  a děje se to z mnoha důvodů.

Ale v zásadě si myslím, že když si odmyslíme nějaké nepodstatné detaily, každá země v Evropě rozumí, že Rusko nesmí vyhrát tuto válku a Ukrajina ji musí vyhrát. Závisí na tom budoucnost Evropy.

Platí to i pro země, jako je Maďarsko?

Ano i země jako Maďarsko. Nemám nejmenší pochyby o tom, že ani premiér Orbán nechce mít Rusko jako svého souseda.

Hledá se ‚výjimečný‘ velvyslanec

Přesto už přes rok nemá Ukrajina v České republice velvyslance. Vy jste v Praze vysvětloval, že je velmi složité najít správného člověka na funkci velvyslance v Praze. Proč je to tak složité? Jakého člověka na tuto funkci hledáte?

Hledáme výjimečného člověka a je to v souvislosti s odpovědí na vaši první otázku. Vztah našich dvou zemí je tak hluboký a silný, že sem chceme poslat někoho, kdo je také výjimečný. Chceme sem poslat někoho, kdo bude mít dostatečnou kvalitu, takovou, jakou má vztah našich zemí.

Rozumím tomu, proč se mě tolik lidí ptá na otázky velvyslance v Praze. Ale nesmíte zapomínat na to, že úroveň denních kontaktů, které máme v podstatě na všech úrovních mezi našimi vládami, je bezprecedentní – ministři, náměstci, poradci. Všichni spolu neustále hovoří. Potřebujeme tu mít člověka, jakožto velvyslance Ukrajiny v Praze, který bude odrážet výjimečnost těchto vztahů.

Ano, je mi líto, že tu ještě nikoho nemáme, ale není to vůbec jednoduché, najít někoho, kdo by byl na té odpovídající úrovni. Ale nebojte, jsme v závěrečné fázi výběrového řízení a myslím, že už brzy snad někoho budeme mít.

Nikdy neodsoudíme všechny Čechy na základě chování jednoho nebo dvou Čechů. A prosím, nikdy nesuďte Ukrajince na základě stejných měřítek.

Přítomnost velvyslance je důležitá také kvůli hájení zájmů a práv vlastních občanů v České republice. V poslední době došlo v Česku k několika útokům na ukrajinské občany. Hlásí Ukrajinci v Česku vaší ambasádě v Praze tyto incidenty a řešíte tuto situaci s českými úřady?

Naše velvyslanectví velmi blízce sleduje nejen činy páchané proti Ukrajincům, ale také případy, kdy se přečinu dopustí Ukrajinci v Česku. Nekompromisně odsuzujeme všechny případy, kdy v Česku poruší zákon Ukrajinci, stejně tak jako cokoliv, co se stane Ukrajincům v České republice.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Naše dva národy si jsou tak blízké, že tyto izolované případy agresivního chování jsou extrémně politováníhodné. Děje se jich ale velice málo, a to je dobrá zpráva. V každé společnosti jsou totiž špatní lidé – v české společnosti, v ukrajinské společnosti…

Pokud napadnete ženu a spácháte zločin, nezáleží na vaší národnosti, ale jde o to, že jste prostě parchant. Použil bych i silnější výraz, kdybych nebyl ministr zahraničních věcí. Všechny tyto případy sledujeme a pečlivě na ně reagujeme a vážíme si, že české bezpečnostní složky a zejména ministerstvo vnitra na tyto případy reagují s největší zodpovědností.

Vztahy útoky nenaruší

Znamená to, že tyto incidenty nebo útoky nijak nepoznamenaly vztahy mezi oběma zeměmi? Nebo ano?

Určitě ne, a to z důvodů, které jsem zmínil. To, co je nejdůležitější, je, že vztah mezi Ukrajinou a Českou republikou nemůžou narušit, protože tyto vztahy jsou na úrovni lidí.

Rád bych poděkoval všem Čechům, kteří nesoudí Ukrajince na základě chování jednoho člověka a izolovaných případů. Vztah mezi těmito dvěma národy je nejdůležitější věc, které bychom si měli vážit.

Nikdy neodsoudíme všechny Čechy na základě chování jednoho nebo dvou Čechů. A prosím, nikdy nesuďte Ukrajince na základě stejných měřítek.

V jakém stavu je jednání vstupu Ukrajiny do Evropské unie? A jak ministr pohlíží na sváry na sociálních sítích mezi Čechy a Ukrajinci? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Filip Nerad , agf
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.