Nezobrazovat jinou orientaci jako problém? Netradiční rodiny v dětských knihách vyvolaly skandál v Rusku i Maďarsku

5. duben 2023

Knihkupectví pokutováno, knihy musí být označeny varováním před nevhodným obsahem, nesmějí se prodávat! To není snaha zviditelnit kontroverzní erotický román, ale kauza týkající se knížek pro nejmenší. Objevují se v nich totiž třeba dva tatínci nebo dvě maminky. Jak celý skandál v Maďarsku či Rusku vypukl a proč jsou takové knížky potřeba?

„Jsou to takové každodenní příběhy o usínání a vstávání, jen se zkrátka odehrávají v domácnostech, kde jsou dva tatínkové nebo dvě maminky. Jejich největší síla tkví v tom, že v nich je stejnopohlavní rodina považovaná za samozřejmost. Není to problém, který by poháněl zápletku a musel by se řešit. Dokonce i v zemích, kde mají stejnopohlavní rodiny stejná práva a možnosti a jsou chráněné zákonem, nejsou ještě dostatečně zastoupené v kultuře, což ve společnosti chybí. A to jak těm rodinám, tak dětem obecně, aby viděly, že i takhle to může na světě vypadat a je to v pořádku,“ říká spisovatel, překladatel a redaktor Lawrence Schimel o svých knihách pro děti Teď není čas na hraní a Brzy ráno, které ilustrovala Elina Braslina a pro nakladatelství Le Press je do češtiny přeložil Robin Král. 

Jak se stane, že se na leporelu pro nejmenší uvádí věková hranice 18+? Dokážou říkadla způsobit zákaz činnosti nakladatelství? V čem jsou dětské knihy Lawrence Schimela důležité? A jaké jsou na ně reakce od rodičů a dětí?

Spustit audio

Související