Nikdo z rodiny a ze zaměstnanců na vidle už ani nesáhne, popisuje dnešní zemědělství farmář Štefl
„V listopadu to vypadá, že už je všechno hotové, ale není to pravda. Vše se připravuje na příští rok, protože listopad patří mezi období, kdy zemědělci orají pole, které budou na jaře osívat, rozhazuje se hnůj a celé hospodářství se připravuje na zazimování, a to včetně opatření, aby nezamrzla voda pro dobytek,“ popisuje soukromý hospodář Jan Štefl.
„Dneska se říká, jak je zemědělství náročný obor a těžká práce. To bych si dovolil oponovat – alespoň v případě našeho statku, ale i jiných moderních hospodářstvích. Mohu říct, že nikdo z naší rodiny a ze zaměstnanců prakticky na vidle už ani nesáhne,“ dodává.
Když někdy v 90. letech začínal sedlačit, všichni se domnívali, že se zemědělské farmy vrátí o sto let – všichni budou dělat vše ručně a chodit v „gumovkách“.
„Ani to už není naše denní obuv, spíš výjimka. Představy o dnešním zemědělství jsou stále zkresleny historií, kdy bylo vše náročnější ,na ruce‘. Nebyly traktory, mlátičky... a zemědělci opravdu museli chodit za koňmi,“ dodává farmář a zároveň místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR.
Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu.
Související
-
Laktobacily v gastroodpadu umějí velké věci. Pomáhají vědcům při jeho kompostování
Kvalitní hnojivo by mohlo vznikat ze zbytků jídla. Kompostování mnohdy zastaví kyselé šťávy. Výzkumníci z Mendelovy univerzity začali do kompostéru přidávat laktobacily.
-
Bio-dynamické zemědělství Svobodného statku na soutoku
Biopotraviny jsou trendem poslední doby a obzvlášť velké pozornosti se těší bio zelenina a ovoce. I mezi nimi ale panují velké rozdíly.
-
Bendl: Zastropování cen potravin k jejich zlevnění nepovede. Byl by to faul českému zemědělství
Opozice a odbory žádají, aby vláda po cenách energií zastropovala i ceny potravin. „Je to potřeba řešit i s ohledem na zachování zdraví lidí,“ říká místopředsedkyně ČMKOS.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.