Nižší DPH na potraviny zákazníci zatím téměř nepocítili, od ledna platí nová 12% sazba daně

19. leden 2024 12:10

Místo patnácti jen dvanáct procent - DPH na potraviny od nového roku  díky vládnímu balíčku klesla o tři procentní body. Některé obchody však tuto změnu nepromítly vůbec. Část větších obchodních řetězců na Vysočině se dokonce vrátila k haléřové matematice.

„Asi o osm haléřů je levnější rohlík, jsem viděla třeba. Tak to nás hodně vytrhne. A vlastně na ceně konečné u pokladny to nezmění vůbec nic,“ hodnotí paní Jaroslava, zákaznice jednoho z jihlavských supermarketů.

Například soukromý obchod s potravinami ve Větrném Jeníkově snížení DPH nepromítnul do cen vůbec. „Zboží jsme v prosinci nakoupili s patnácti procentní daní. Máme ho ještě hodně a vlastně bysme prodělávali, takže zatím necháme stávající ceny a nebudeme zatím zlevňovat,“ vysvětlil jeden z vedoucích provozovny Jiří Vácha mladší.

Ceny vybraných potravin dlouhodobě sleduje a porovnává i Český rozhlas. Ze získaných dat vyplývá, že kontrolní nákup vybraných položek v sedmi největších obchodních řetězcích v Jihlavě vyšel v lednu průměrně o korunu a padesát haléřů dráž, než na konci loňského listopadu.

Spustit audio