Nová silnice v Českých Budějovicích propojí ulice Branišovská a Na Sádkách

6. září 2022 12:02

Několik let připravovaná stavba silniční propojky ulic Branišovská a Na Sádkách v Českých Budějovicích pokročila do finální fáze. Na své poslední schůzi v končícím volebním období zastupitelé schválili vypsání tendru na zhotovitele komunikace. Radnice chce firmu vybrat ještě letos.

Práce přímo na místě by měly začít v zimě. Plynule tak navážou na budování kruhového objezdu, který se na křižovatce ulic Branišovská a Milady Horákové právě dokončuje.

„Je to stavba, která zahrnuje nejen vlastní komunikaci, ale i smíšené stezky pro chodce a cyklisty, je tam také řada inženýrských sítí,“ popisuje náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Kolem nové propojky by měla zároveň vzniknout bytová výstavba chystaná soukromým investorem. Vedení města projekt připravovalo více než pět let. Napojení na novou silnici v místě vyřeší právě vznikající kruhová křižovatka.

„Ta stavba bude trvat přibližně rok. Dopravní omezení nepřinese, protože ona neexistuje, ale je důležité, že bude koordinována s opravou Branišovské ulice, která by měla být rekonstruována v úseku od Husovy ulice až po ulici Větrná,“ dodává Petr Holický.

Čtěte také

Vypsání zakázky schválili všichni přítomní zastupitelé. Za přínosnou jí označil například i hejtman a opoziční zastupitel Martin Kuba z ODS. „Je třeba říct, že České Budějovice prostě trpí nedostatkem komunikací a každá dopravní stavba je důležitá. Jsem rád, že se město v tomto posouvá,“ komentuje.

U chystané komunikace se nabízí také možnost prodloužení až na Litvínovickou, kde by mohla navázat na další propojku s Papírenskou ulicí. Tu aktuálně připravuje Jihočeský kraj. Počítá s tím i územní plán města.

Nejdřív je ale podle hejtmana nutné dokončit dálniční obchvat, protože ten dopravu ve městě zcela změní. „Doprava bude úplně jiná. Čísla, která máme teď třeba na Litvínovické, výrazně klesnou. S tím je třeba počítat a umět si to představit. Vnitřní okruh města pro možnost nejezdit pořád přes centrum je velmi důležitý,“ doplňuje.

Podle předpokladů vedení města vyjde stavba bezmála 650 metrů dlouhé propojky ulic Branišovská a Na Sádkách zhruba na 70 milionů korun.

Spustit audio

Související