Nové album Belly Adamove There Is Home je o hledání skutečného domova

15. září 2023

V jedenatřiceti letech je altistka Bella Adamova, rodačka z Čečny, vycházející hvězdou, která poutá pozornost svým výjimečným citem pro písňovou literaturu, nádherně zbarveným, hluboko posazeným hlasem a umělecky ryzím přístupem k písním, které si do svého repertoáru sama vybírá.  O tom, jakými barvami oplývá její hudební svět, vypovídá nové album s příznačným názvem There Is Home, které nahrála společně s klavíristou Michaelem Geesem, a které vyšlo u Supraphonu. 

(…) Spolehlivě zvládnutá pěvecká technika včetně zřetelné deklamace v různých jazycích je však pouze základem pro nejvýraznější přednost Belly Adamové – hluboké souznění s jazykem, textem a hudbou, které interpretuje v široké škále nálad. V jemných odstínech dynamiky, při hře s tempy, s agogikou, s akcenty postihuje nejniternějších zákoutí interpretovaných písní. A je zřejmé, že v tom souzní s klavíristou Michaelem Geesem, s nímž je naladěná na stejnou strunu i jako s improvizátorem už od roku 2015. (…)

Hledání skutečného domova, vědomí člověka, že je na světě místo, kam patří, je hlavním tématem alba There Is Home. Bella Adamova písně vypráví jako vlastní příběh a mimoděk tím akcentuje životní příběhy samotných autorů, jejich vztah k domovu či prožívaný pocit vyděděnosti. Spíš než klasický písňový recitál je tato nahrávka pozváním do vlastního světa, kde má každé slovo, ať zpívané v kterémkoli jazyce, svůj hluboký význam. Album There Is Home, které Bella Adamova nahrála s klavíristou Michaelem Geesem, obsahuje písně Haase, Musorgského, Brittena a Mahlera. A sama zpěvačka k němu uvedla: „Album je opravdu moje srdeční záležitost. Jeho dramaturgii jsem měla, jak se říká, v šuplíku už od roku 2017, kdy jsem ji prezentovala na svém magisterském koncertě v Kolíně nad Rýnem, a až na pár doplnění jsme na ní nic neměnili. Tehdy mi ale trvalo celý rok, než jsem svoji představu dotáhla do té formy, se kterou jsem mohla být spokojená.“

S německým pianistou, improvizátorem a skladatelem Michaelem Geesem spolupracuje talentovaná altistka od roku 2015 a jsou již sehraným tandemem, který navázal společnou hudební řeč. „Neznám nikoho, kdo přemýšlí o hudbě a hraje jako on, a slyšet, jak hraje naživo, je opravdový a hluboký zážitek. Taky je velká úleva mít po svém boku někoho tak zkušeného. Při natáčení alba jsem cítila určitý tlak, řekla bych sama na sebe. O tom, že natočím právě tento repertoár, jsem snila už mnoho let a měla jsem na sebe velké nároky, občas i nemožná očekávání, a Michael mi připomněl, o čem hudba je – tedy o komunikaci a zkoumání,“ zamýšlí se Bella Adamova.

Zpěvačce a jejímu tvůrčímu týmu velmi záleželo při vzniku alba doslova na každém detailu, na výběru zvukového mistra Martina Stupky, se kterým v sále Martinů pražské HAMU písně nahráli, ale i na každém slově v bookletu a na spolupráci s fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou, která realizovala portréty pro speciální koláže, tvořící výtvarnou tvář alba.

Album Bella Adamova společně s Michaelem Geesem slavnostně pokřtí v rámci koncertu, který se uskuteční ve čtvrtek 5. října 2023 na festivalu Music is v pražském Divadle X10.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.