Novela trestního zákoníku. Zmírnění trestů pro recidivisty uleví přeplněným věznicím, věří náměstek ministra spravedlnosti

2. září 2023

Ministerstvo spravedlnosti připravuje změny v trestním zákoníku. Třeba lidem, kteří opakovaně kradou, by mohly hrozit mírnější tresty. Návrh už odsouhlasila i vládní koalice. „Konkrétně se zaměřujeme na nadužívání trestní represe, podporu alternativních trestů, ale především na snížení zátěže vězeňského systému, který má velké dopady na státní rozpočet,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav z ODS.

V současné době je ve věznicích více jak 19 700 vězňů, z toho 7 300 si odpykává trest odnětí svobody za krádež. Odradí mírnější tresty zloděje od dalších krádeží?

My doufáme, že ano. Především bychom se chtěli věnovat preventivnímu systému trestání než mít věznice pro kapesní zloděje. Rád bych ale upozornil, že to míří pouze na krádeže bez ublížení na zdraví a bez dalších závažných trestných činů. Domníváme se, že by tyto osoby ve vězení být neměly.

Čtěte také

Návrh počítá se snížením sazeb i u dalších trestných činů. Namátkou jsou to třeba různé podvody. Mírnější tresty ale navrhujete i u podpory a propagace terorismu. To také souvisí s uvolněním místa ve věznicích?

Ne, to v žádném případě. Tento trestný čin vůbec nechceme zlehčovat. Naopak ho považujeme za velmi společensky škodlivý. Rádi bychom ale redukovali výši sazby. Konkrétně v případě, když je trestný čin spáchán prostřednictvím internetu, kdy člověk posilněn alkoholem napíše nevhodný příspěvek na sociální sítě. Navrhujeme snížení z 15 let na 12. Návrh ještě musí projít připomínkovým řízením.

Bude součástí novely i změna definice trestného činu znásilnění? V jakých případech a odkdy budou moct soudy více využívat peněžité trest? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související