Novela zákona o úložištích jaderného odpadu si zaslouží přepracování. Chybí tam slibované věci, tvrdí starosta Dolní Cerekve Dvořák

11. leden 2023

Stát chce pokročit ve výběru lokace pro výstavbu úložiště radioaktivního odpadu z jaderných elektráren. Správa úložišť vytipovala čtyři oblasti, jejichž vhodnost bude prověřovat. Dotčené obce poblíž uvažovaných lokací se však záměru brání. O jejich právech v řízeních o hlubinném úložišti jaderného odpadu tak bude ve středu jednat vláda. Samotné obce však navrhované změny nepovažují za dostatečné.

Hosté:
Tomáš Ehler, vrchní ředitel sekce energetiky jaderných zdrojů na MPO
Zdeněk Dvořák, starosta městyse Dolní Cerekev
Vladimír Wagner, Ústav jaderné fyziky AV ČR
Jakub Lucký, zahraniční redaktor Českého rozhlasu

„Zákon nově zavádí účastenství obcí v řízení o stanovení chráněného území pro zvláštní zásahy do zemské kůry. V minulosti dotčená obec nebyla účastníkem, nově bude mít plná práva účastníka správního řízení,” vyjmenovává úpravy zákona Tomáš Ehler, ředitel sekce energetika jaderných zdrojů na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Navrhovaných změn je mnoho, stanovují například konkrétní dotčené obce jako místa jednání. „Reflektuje to požadavek obcí. Zákon nově zavádí i možnost obce vyjádřit své stanovisko a zájmy,” doplňuje Ehler. „Vyjádření obce bude součástí projednávaného materiálu na vládě nebo v rámci řízení k umístění jaderného zařízení.”

Čtěte také

Mezi změny patří také úprava stávajících lhůt a zavedení nových. „Je to snaha, aby dotčené obce měly dostatek času seznámit se s dokumentací a připravit svá stanoviska v souladu s právním názorem Nejvyššího správního soudu,” rozebírá Ehler. Podle soudu není přípustné právo veta, obce tedy nemohou procesy blokovat, musejí ale mít možnost představit svá stanoviska.

Nad rámec připravovaného zákona ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) také navrhl zapojení parlamentu do rozhodovacího procesu. „Výběr finální lokality bude vyžadovat souhlas obou komor parlamentu, tím se dostáváme na úroveň například Německa,” vyzdvihuje navrhované úpravy Ehler.

Navrhované úpravy jsou sporné

Zástupci obcí však nepovažují ani možnou novou podobu zákona za dostačující. „Návrh jsme měli k dispozici už předtím protože ho zpracovávalo ministerstvo ještě za ministra Havlíčka,” popisuje Zdeněk Dvořák, starosta městysu Dolní Cerekev, který je jednou z dotčených obcí. „Podle nás si zaslouží minimálně zásadní přepracování, jestli ne zpracovat znovu.”

Ministerstvo průmyslu a obchodu připomínky prakticky odmítlo akceptovat, respektive akceptovalo jednu jedinou.
Zdeněk Dvořák

„Mimo jiné tam jsou třeba i rozpory se stanoviskem Svazu měst a obcí jako tím oficiálním připomínkovým místem. Ministerstvo průmyslu a obchodu připomínky prakticky odmítlo akceptovat, respektive akceptovalo jednu jedinou,” vyjmenovává nedostatky Dvořák. „Ve všech ostatních bodech tam zůstává rozpor.”

Čtěte také

Ministr Síkela navíc podle Dvořáka na dřívějším ústním jednání se zástupci obcí slíbil další změny návrhu před samotným projednáváním.

„Zatím tam žádné ze slibovaných věcí zapracovány nejsou. Známe legislativní proces, takže víme, že se tam ještě něco objevit může,” rozebírá. „Nicméně je to opět šité horkou jehlou a vlastně vůbec nevíme, jak to dopadne.”

Podle Dvořáka tento postup dobře ilustruje přímý přístup státu k obcím. „Najednou jsme až nepřátelé státu, ti, kteří to všechno komplikují a dělají problémy v tom, že stát něco chce a obce to nechtějí,” uzavírá.

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte, jaké pobídky či příspěvky by se mohly týkat dotčených obcí nebo zda s sebou umístění úložiště radioaktivních odpadů přináší nějaká rizika či v jakém stavu je proces stavby úložišť ve Švédsku a Finsku. Pořadem provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.