Novinářka Šafaříková: Důvodů k nervozitě je v Eurozóně spousta. „Jsme váš spojenec,“ vzkázal Pavel

5. říjen 2023

„Síla Evropy spočívá v naší jednotě a rozmanitosti. To je klíč k míru a prosperitě,“ prohlásil Petr Pavel na půdě Evropského parlamentu. Jak hodnotit jeho vystoupení? Má česká hlava státu šanci stát se silným hlasem v Evropě? A jak by měla vypadat reforma Evropské unie? Zpravodajka Kateřina Šafaříková v audiozáznamu ještě prozradí, jaký je zájem Čechů studovat na prestižní unijní škole v Bruggách, a neopomine také debaty kolem zahraniční politiky Slovenska a Polska.

V projevu Petra Pavla hrál velkou roli kontext, ve kterém se momentálně Evropa nachází. „Když se podíváme na mapu a na to, jak to vypadá třeba na Slovensku, v Maďarsku nebo v Polsku, zjistíme, že důvodů pro nervozitu, kudy se budou dané země ubírat třeba ve vztahu k Ukrajině, je spousta,“ říká v pořadu Jak to vidí... zpravodajka v Bruselu Kateřina Šafaříková.

A právě v tuto chvíli přichází Petr Pavel se svými slovy, kterými podle novinářky v zásadě řekl: Jsme váš spojenec, jsme s vámi, děkujeme vám, můžete se na nás spolehnout... „V daném kontextu to působilo jako uklidňující lék. Byl to velmi dobrý projev.“

Staronová naděje?

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová představila prezidenta Pavla jako silný hlas České republiky v Evropě i ve světě.

Čtěte také

„Na Petra Pavla se opravdu kouká jako na jakýsi zdroj nové naděje, případně staronové naděje, uvážíme-li ještě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Petr Pavel je vnímán jako člověk, který je konstruktivní, prozápadní, proevropský, konsensuální, který je otevřený debatě a který stojí na správné straně barikády na pozadí moderních výzev. Evropa v něm vidí nového lídra s poměrně silným mandátem, se kterým může počítat,“ vysvětluje Šafaříková.

Rozšíří se Unie?

Prezident Pavel také prohlásil, že je nyní nutné dokončit evropskou a tam, kde je to žádoucí, i atlantickou integraci západního Balkánu, Ukrajiny, Moldavska a také Gruzie. „On skutečně říká, že by se Unie měla změnit, což sice může znít jako banální konstatování vzhledem k tomu, že takto mluví devět z deseti politiků, část ale takto nemluví a zejména česká vláda před změnou EU v kontextu s rozšířením trochu přešlapuje, protože jednotlivé strany vládní koalice se na tom neshodnou.“

Podle Pavla jsou ale reforma a následné rozšíření Evropské unie spojité nádoby. „O den dříve v projevu při zahájení nového ročníku na College of Europe v belgických Bruggách třeba naznačil změnu hlasování na půdě EU. Na moji otázku, jestli podporuje, aby se jednotlivé státy včetně Česka vzdaly v některých oblastech svého veta, odvětil, že pouze podporuje debatu. Je tedy vidět, že si uvědomuje, že politický kontext je komplikovanější. A hlavně, že to není on, kdo o tom bude rozhodovat. Bude o tom spolurozhodovat česká vláda. Prezident pouze může stimulovat debatu a v tomto smyslu ji podle mě stimuluje dobře,“ uzavírá Kateřina Šafaříková.

Spustit audio

Související