Novinky z Přelouče: Otevření lávky zdržela byrokracie. Kluziště možná půjde pod střechu

13. únor 2024

Pěší lávka přes Labe směrem na Slavíkovy ostrovy už slouží veřejnosti. Otevření ale nabralo skluz. Důvody objasnil přeloučský starosta Martin Šmíd.

„Firma nám stavbu předala 6 dnů před datem, které měla ve smlouvě. Všechno tedy splnila. My jsme hned druhý den požádali o kolaudaci a čekali jsme. Když byla velká voda, šli si lidé dělat hezké fotky a svévolně si lávku otevřeli. My jsme tam pak vrátili kovové zábrany, aby tam nevstupovali, protože za to zodpovídáme. Stejně je ale někdo poničil,“ kroutí hlavou.

Nákladnější akce do kupy

Přelouč letos hospodaří se 325 miliony korun. Schodkový rozpočet pokryjí zůstatky z minulých let. Výše rozpočtu je zhruba stejná jako loni. Investice by měly být o desítky milionů korun vyšší než loňské. Sešlo se totiž víc akcí. Vůbec nejnákladnější má být přístavba u Základní školy Smetanova, kde vznikne 6 tříd.

Starosta Přelouče Martin Šmíd

Město taky chystá rekonstrukci parku a výstavbu skateboardového hřiště. „Snad se povede i veřejné ohniště a možná tobogán. Rekonstrukce byla v plánu už dřív. Zkoušely se dotace. Nakonec všechno půjde z vlastních zdrojů. Souběžně s parkem půjde rekonstrukce Sportovní ulice. Jsou to dvě spojené nádoby. Díky tomu vzniknou parkovací místa u všech sportovišť. Do podzimu by mělo být hotovo.“

Statisíce ročně dává Přelouč do provozu veřejného kluziště. „Je to služba občanům a myslím si, že to je takto v pořádku. Návštěvnost má kluziště pořád výbornou. Dost nás ale trápí výkyvy počasí. Pojí se s tím přerušování provozu. Nejspíš by to vyřešilo zastřešení. Už se o něm veřejně mluví,“ připouští starosta Šmíd.

Proč v Přelouči nebudou tak často vyvážet popelnice? Jak moc se těší na novou cyklostezku do místní části Klenovka? A posune se z mrtvého bodu diskutovaná stavba nové knihovny alias společenského centra na náměstí? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.