Nový etnofolk z Finska: Gájanas

1. březen 2021

Už po několik desetiletí vycházejí z finské hudební scény projekty, tvořící přitažlivé propojení lidové hudby a současných žánrů populární hudby. Do této bohaté úrody zapadá i Gájanas – kvarteto z laponského severu.

V pořadu nám kapelu i album představí kytarista a violoncellista Nicholas Francett. „Nápady na naše písničky přicházejí z různých směrů, jako proudy vody, padající do stejného jezera. A my jen plaveme kolem dokola a snažíme se je spojovat dohromady,“ říká Francett, když popisuje vznik písní a dodává: „Věřím, že všechno potřebuje svůj čas. Určitě se vyplatí nespěchat a nechat nápady dorůst a rozvinout do krásného výsledku.“

A takovým výsledkem je rozhodně i jejich debutové album Čihkkojuvvon. Zvuku kapely dominuje hlas Hildy Länsman, která vyrostla v typické laponské rodině pastevců sobů, obklopena tradičními řemesly a zpěvy zvanými joik. Studovala na Sibeliově akademii v Helsinkách a slyšet ji můžeme i ve formaci Vildá a v duu Solju, kde sekunduje své rovněž joikující matce. Z jiné malé laponské vesničky pochází baskytarista Erkki Feodoroff, který pracuje jako pedagog v sámijském vzdělávacím institutu.

Zvukový a stylový směr skupiny udávají zejména bratři Francettové. Ti mají rodinné kořeny na souostroví Alandy v Baltském moři. Nicholas studuje hudební technologii na konzervatoři v Tampere a začal také komponovat pro film. U filmu pracuje i bubeník Kevin Francett, který se zaměřuje na audiovizuální a dokumentární projekty.

Pokud zatím nemůžeme cestovat do vzdálených krajů, tak jak bychom si přáli, poslouchejme hudbu, která vás tam může odnést – alespoň v duchu.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související