O Indiana Jonesovi, ale bez něj. Archeolog s bičem inspiroval celé herní série

14. červenec 2023

Do kin nedávno zamířil Indiana Jones a nástroj osudu, pátý díl filmové série o legendárním archeologovi. Ačkoliv se dočkal celé řady vlastních herních adaptací, Jarda, Šárka a Lukáš tentokrát sáhli po hrách, které si s sebou nesou jeho inspiraci a atmosféru, ale nikoliv jméno.

Ve spolupráci studií MachineGames a Lucasfilm Games totiž vzniká nová hra, která ale na obrazovky počítačů a konzolí zamíří nejdříve příští rok. Her bez licence Indiana Jonese s podobnými styčnými plochami inspirujících se brakovými romány plných touhy po dobrodružství, cestování a tajemných, dávno zapomenutých artefaktech, existuje totiž celá řada.

Asi nejevidentnějšími příklady jsou série Tomb Raider a Uncharted. Hrdince té první, Laře Croft, se ostatně už v devadesátých letech přezdívalo „Indiana Jones v sukních“. Podobně jako on je také archeoložkou, která si ale s konzervací historie nedělá příliš velkou hlavu, starobylé chrámy, kam lidská noha nevkročila tisíce let, zanechává kolikrát v devastátním stavu a pro pár ran ze svých pistolí nejde daleko.

Podobný styl praktikuje i hrdina druhé jmenované série, Nathan Drake. Oproti starším Tomb Raiderům se Uncharted mnohem víc zhlédlo ve filmové produkci, kdy sází na velmi efektní předpřipravené momenty a větší důraz na příběh.

Indiana Jonesem se ale inspirují i hry mimo žánr akčních adventur z pohledu třetí osoby. Výrazným zástupcem je například taktické tahové RPG Pathway, které se odehrává v polovině 30. let minulého století a hlavním úkolem je v něm ochrana prastarých egyptských artefaktů před chtivými rukami nacistů. A to je scénář, který je věrným divákům a divačkám jedné z nejikoničtějších rolí Harrisona Forda jistě velmi povědomý.

V jakých hrách najdete starší muže s bičem a kloboukem? A co má společného Indiana Jones a Willy Fog? Poslechněte si celý díl Questu o hrách o Indiana Jonesovi bez Indiana Jonese.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka