O kominické služby je velký zájem. Souvisí to i s energetickou krizí

28. říjen 2022 11:53

Vidět kominíka znamená mít štěstí a sehnat ho v současnosti ještě větší. Mají totiž kalendáře plné až do konce roku. Nedělají jen pravidelné kontroly komínů na začátku topné sezóny, přibyly jim další práce, které souvisí s velkým zájmem lidí o zprovoznění kamen na tuhá paliva.

Kominík Jakub Kůta pracuje s kolegou u jednoho z českobudějovických rodinných domů. Neprovádějí ale standardní čištění před topnou sezonou. „Tohle není klasické čištění a kontrola spalinové cesty, ale děláme vložkování komína, které se používá k renovaci stávajících komínových průduchů,“ popisuje.

Právě o zakázky tohoto druhu je v současnosti velký zájem. „Nárůst evidujeme vlastně už od začátku války na Ukrajině. Dřív nebyl problém objednat se měsíc dopředu, dneska už máme do Vánoc plno. Spousta zákazníků volá hlavně kvůli tomu, abychom jim prohlídli komíny, jestli do nich mohou připojit spotřebiče, kamínka na pevná paliva,“ líčí Jakub Kůta.

Čtěte také

Majitel domu Martin Vošahlík topí plynem. Stavbu krbu odkládal patnáct let. Zdražení energií ale situaci změnilo. „Jelikož teď je taková doba, jaká je, byl jsem nucený urychlit výstavbu té vložky. Rád bych to trošku kombinoval, abychom si pomohli,“ komentuje.

Pravidelné kontroly spalinové cesty předepisuje příslušný zákon a vyhláška. Povinná je také revize před prvním uvedením spotřebiče a komína do provozu nebo po nejrůznějších úpravách.

„Revizní technik musí posoudit požární bezpečnost stavby a také provozní bezpečnost, to znamená, jestli nedojde k úniku spalin do obytných prostor a jestli nedojde při provozu spotřebiče k nadměrné kondenzaci, tedy zadehtování, zanášení sazemi. Revizní technik musí i vypočítat, zda bude mít komín dostatečný tah, aby mohl spotřebič paliv správně fungovat,“ připomíná prezident společenstva kominíků Jaroslav Schön.

Obcházet daná nařízení se nevyplatí. Majiteli hrozí pokuta deset tisíc korun, v horším případě může dojít k požáru nebo poškození zdraví.

Spustit audio

Související