O uznání Kosova můžeme diskutovat. Prezidentovy argumenty mají ratio, připouští vicepremiér Havlíček

13. září 2019

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Srbska uvedl, že chce s českými ústavními činiteli projednat možnost, že by Česko přestalo uznávat nezávislost Kosova. Dodal, že stát, který má v čele váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států.

„Zeman reagoval na vyjádření soudu v Haagu. Je to vážné obvinění a myslím, že prezident své argumenty nevytáhl z klobouku. Určité ratio mají,“ připouští vicepremiér Karel Havlíček (za hnutí ANO) v Interview Plus. Dodává, že nemá dostatek informací pro to, aby ve věci zaujal jasné stanovisko.

Čtěte také

Prezidentova slova jsou přitom v rozporu s oficiální politikou české vlády, která Kosovo uznala v roce 2008. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznil, že Česko má korektní vztahy s Kosovem i se Srbskem, které kosovskou nezávislost neuznává.

Havlíček podotýká, že současná vláda se tématem Kosova dosud nezabývala: „(Pozice předchozích vlád) platí, ale mezitím se změnily některé skutečnosti, na které narážel prezident.“

Nechť se o tom vede diskuze s argumenty pro i proti. Vždy je třeba reagovat na nové skutečnosti, ale to ještě neznamená, že se k tomu všichni přikloní.
Karel Havlíček

Čtěte také

„Vztahy se Srbskem jsou naprosto mimořádné a skutečně nadstandardní. Jsme tam 4. největším investorem, jsme silní v oblasti potravinářství, bankovnictví a telekomunikací. Přiletěli jsme s letadlem plným podnikatelů, kteří mají obrovský zájem o spolupráci,“ pochvaluje si ministr průmyslu a obchodu.

Prezidentova slova podle Havlíčka mohou vzájemný obchod dále podpořit. „Pokud se vysoký ústavní činitel vyjádří na podporu dané země – v jakékoliv oblasti – tak to pomůže celkovému klimatu a vnímání našich investic a obchodních vztahů.“

Pomáhá vláda podnikatelům a živnostníkům? Bylo nutné zavádět elektronickou evidenci tržeb? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.