O velkém rodinném tajemství vypráví románová prvotina Lukáše Bočka. Mohla by být i terapií

29. srpen 2022

Učí češtinu a angličtinu na sportovním gymnáziu v Českých Budějovicích, už roky vede hudební blog na Aktuálně.cz a letos vydal svou první knížku. Jmenuje se Zahrada mrtvých duší a Lukáš Boček ji charakterizuje jako psychologický román.

„Je to o velkém tajemství v rodině. O tabu, které je silné, citlivé a nepříjemné a velmi ty lidi poznamená. Má pro ně celoživotní následky. Víc nemohu prozradit, abych neprozradil i pointu té knížky,“ nastiňuje.

Podstatné a velmi bolestivé je ale podle Lukáše Bočka to, jak rodinné tajemství zásadně ovlivnilo nejenom toho, koho se přímo dotýká, ale i všechny postavy okolo. „Úplně to rozvrátí veškeré vztahy, pohled na svět, to, jak vnímat rodiče, sourozence, jak navazovat další vztahy,“ popisuje autor.

Své téma důkladně prozkoumal už během příprav na psaní. „Je velmi komplexní. Čím víc jsem tu problematiku poznával, tím víc jsem objevoval další rozměry. A říkal jsem si: Aha, tohle tam taky ještě musím dostat, aby to bylo věrohodné,“ vzpomíná.

Čtěte také

Díky tomu, že nějakým tabu, o němž se nemluví, disponuje snad každá rodina, je téma jeho rozkrývání blízké většině z nás. Lukáš Boček ještě předtím, než dal knihu poprvé do ruky rodičům, považoval za nutné je varovat: „Mami, ta postava matky v té knize nejsi ty. Tátovi jsem musel říct to samé. Naštěstí ten příběh nemá autobiografické prvky, a za to jsem velmi rád.“

Zahrada mrtvých duší je sice autorovou fikcí, ale založenou na tom, co se skutečně děje. „Příběh, který popisuji, se bohužel odehrává v nějaké rodině i teď, a jednou vypluje na povrch. Tato knížka má být asi i pro lidi, kterým se to stalo, nebo stane. Doufám, že ukazuje i cestu, jak se s tím vyrovnat, jak najít katarzi a pohřbít to v sobě,“ dodává Lukáš Boček.

Celý rozhovor s Lukášem Bočkem o jeho románu, který letos na jaře vydalo nakladatelství Vyšehrad, ale i o bloggerství či hudbě si poslechněte online.

Spustit audio

Související