O virtuozitě a přátelství. Lobkowicz Trio slaví 10 let na scéně

13. červen 2023

Neexistuje jedna jediná hudební pravda a v komorní hře neexistuje virtuozita bez přátelství. Těmito slovy začíná Akademie na téma umělecké i osobní cesty klavírního tria, které se před 10 lety symbolicky pojmenovalo po šlechtickém rodě Lobkowiczů. Ten dodnes vlastní notové záznamy s dochovanými vlastnoručními úpravami Mozarta nebo Beethovena.

Tři mladí virtuosové: houslista Jan Mráček, klavírista Lukáš Klánský a violoncellista Ivan Vokáč, všem třem je něco málo přes třicet let, se nedávno sešli v pražském Rudolfinu, aby se ohlédli za roky strávenými společně ve světových metropolích i v nezapadlejších vískách České republiky a poukázali na nové album ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Každý ze zmíněných hráčů má svou vlastní kariéru sólisty, orchestrálního hráče nebo člena jiného komorního seskupení, anebo vyučuje, anebo se věnuje své rodině. Přesto klavírní trio s názvem Lobkowicz, ve kterém spolu Jan, Lukáš a Ivan hrají už od roku 2009 (tenkrát pod jiným názvem), má v jejich uměleckých i osobních životech výjimečné postavení. O tom svědčí i ochota zkoušet po nocích nebo po dvojité službě v České filharmonii odjet na zahraniční turné Tria či vystupovat pro „dvacet babiček“, když na to přijde a je třeba vyhovět Kruhu přátel hudby koncertovat v odlehlé části republiky.

Proč propadli hráči Lobkowicz tria právě klavírnímu triu a o jakou hudební disciplínu se jedná? K jakému tíhnou repertoáru a kdo je z nich v tomto ohledu nejkonzervativnější? Jak řeší vzácné spory a jaká mezi nimi koluje „chemie“? Na jaké výjimečné nástroje hrají a co se stane, když si na koncert Lukáš Klánský nepřiveze klavír? Proč z nového alba vyzdvihují hudbu Jana Václava Voříška a jak hodnotí dirigenta Petru Popelkovi? Jak vnímají interpretační tradici a jakou budoucnost předpovídají klasické hudbě? Akademii doprovodí Beethovenů Trojkoncert, Voříškovo Grand Rondeau Concertant i Zuřivé tance pro sedm trumpet z Kvarteta pro konec času Oliviera Messiaena.

Spustit audio