Obnova lesů zničených kůrovcem nabrala tempo. Majitelé vysadili nejvíc stromů od roku 2009

29. srpen 2023 08:17

Sází se víc a převažují listnáče. V Pardubickém kraji zmizely kvůli kůrovci celé lesy. Majitelé se postupně škody snaží nahradit. A sázení nových stromků nabírá na tempu. Vyplývá to ze souhrnu Českého statistického úřadu.

Podle čísel za loňský rok obnova velmi výrazně zrychlila. Celkem se osázelo víc než 1700 hektarů, což je o třetinu víc, než o rok dříve. A zároveň je to nejvíc od roku 2009. Tehdy se museli lesníci vypořádat se škodami po orkánu Kyril a vichřici Emma, obě mimořádné události zasáhly i Pardubický kraj - obrovské škody byly třeba v okolí Třemošnice, Lichnice, v okolí Chrudimi i Pardubic. Teď nastává podobná situace, zalesňují se plochy zničené kůrovcem. Čtyři pětiny vloni pokáceného dřeva byly právě kůrovcové stromy.

Lesníci vysazují stromky v okolí Dolní Moravy

Pokud jde o druhovou skladbu, poměr se postupně obrátil a už čtyři roky po sobě převažují listnaté stromy. Ale rozdíl není vysoký, je to těsná většina a asi padesát hektarů navíc pro listnáče. Převládají buky a duby, mezi jehličnatými stromy pak patří první místo klasickému smrku a s velkým odstupem následuje borovice.

Statistiky také zajímaly škody, které lesníkům způsobuje zvěř. Ty vloni přesáhly milion korun. Aspoň na tolik je vyčíslili majitelé pozemků, kteří náhrady žádali po myslivcích. Je to o třetinu vyšší částka než v předchozím roce, ale ve srovnání s ostatními regiony se jedná o nízké číslo.  Nejvyšší škody na lesních porostech způsobila zvěř v Jihočeském kraji - tam přesáhly částku 16 milionů korun.

Spustit audio

Související