Obrovský respekt k přírodě má nejslavnější český mořeplavec Richard Konkolski

Kdyby spojil všechny své cesty dohromady, obeplul by zeměkouli desetkrát po rovníku. „Zažil jsem toho hodně, však taky mám na těle spoustu šrámů, ale nikdy bych neřekl, že jsem moře a oceány pokořil,“ říká držitel mnoha světových rekordů.

Na začátku července letošního roku oslavil Richard Konkolski osmdesátku. V plné síle a při chuti dále zpracovávat svůj ohromný archiv lodních deníků, poznámek, filmů a fotografií. Rád by vydal ještě deset knížek.

Český mořský vlk Richard Konkolski

Mimochodem na moře vyplouvá stále, ale už ne okolo světa na legendárních plachetnicích Niké, ale se svými přáteli v Chorvatsku. „Jsem plavčík, do ničeho se jim nemíchám,“ směje se s tím, že podlahu ale drhnout nemusí.

Tam, kde postavíte dům a zasadíte strom, jste doma.
Richard Konkolski

„Tam, kde postavíte dům a zasadíte strom, jste doma,“ je přesvědčený vítěz mnoha námořních závodů Richard Konkolski, který se po více než třiceti letech prožitých v emigraci ve Spojených státech vrátil do Dolní Lutyně na Karvinsku, obce, ze které pochází jeho předkové.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související