Ochrana ovcí před vlky vyjde farmáře na miliony. Pokrýt náklady na ztížené hospodaření pomůže stát

11. září 2023 07:54

Zemědělci dostanou víc peněz na ochranu hospodářských zvířat před vlky. Umožňuje to novela vyhlášky, která platí od začátku letošního roku. Náklady spojené s preventivními opatřeními jsou značné. Farmáři proto další pomoc od státu uvítali.

Farmář René Zimmel chová ovce na pastvinách u Muckova nedaleko Černé v Pošumaví. Ty obklopují husté lesy. „Tady všude kolem v lesích jsou neustále vlci,“ potvrzuje. Právě kvůli vlkům přišel za posledních šest let už o 150 ovcí. Škoda přesáhla dva miliony korun.

Stát všem dotčeným chovatelům ztráty kompenzuje. „V letech 2019 až 2022 ministerstvo financí vyplatilo 26,7 milionů na náhradách škod způsobených vlky,“ uvádí mluvčí ministerstva Nikola Morava.

Protože útoků vlků na hospodářská zvířata přibývalo, stát v posledních letech zlepšil a zjednodušil systém poskytování podpory na preventivní opatření.

Čtěte také

Peníze z operačního programu životního prostředí využil i farmář René Zimmel, který si postupně pořídil patnáct pasteveckých psů. „Psy jsem pořídil, protože plot už jsem měl a věděl jsem, že ten vlka nezastaví, on tu překážku překoná. Od doby, co máme psy, ochrana funguje, v posledních letech jsme přišli jen o dvě ovce. Tato opatření ale bohužel nejsou levná, ročně nás vyjdou na zhruba jeden a půl milionu korun,“ dodává.

Nákladné je nejenom pořízení, ale i následné péče o opatření. Ministerstvo životního prostředí proto letos přišlo s další novinkou. Jde o úpravu vyhlášky o náhradě újmy za ztížení zemědělského hospodaření.

„Zemědělci mohou díky nové vyhlášce od letoška dostat od 12200 do 4900 korun na hektar na zabezpečené pastviny v oblastech s opakovaným výskytem vlka. Je to například na častější kontroly oplocení, údržbu porostů pod ohradníky, stálý dohled nad stádem,“ uvádí mluvčí Lucie Ješátková. Ministerstvo v současnosti eviduje 290 těchto žádostí ve výši 48ti milionů korun.

Spustit audio

Související