Od 1. listopadu se řidiči na horách musí řídit značkami zakazujícími vjezd na letních pneumatikách

1. listopad 2023 09:45

Teploty jsou a ještě několik dní zůstanou nad nulou, do některých úseků silnic v Krkonoších a v Orlických horách už přesto řidiči nesmí vjet bez zimních pneumatik. Od 1. listopadu platí zákonné nařízení, že na vybraných úsecích, které jsou označeny dopravními značkami, musíte mít auto zimní pneumatiky bez ohledu na počasí.

Čtěte také

„Královéhradecký kraj má na silnicích 2. a 3. třídy 12 úseků značených příkazovou dopravní značkou zimní výbava v Krkonoších, a další dva takové úseky jsou v Orlických horách,“ popisuje ředitel Správy silnic Královéhradeckého kraje Petr Kašpar s tím, že na Trutnovsku instalují silničáři značky dnes, na Vrchlabsku do konce týdne a v Orlických horách jsou umístěny celoročně.

V některých jiných krajích sice s instalací značek ještě vyčkávají, ale v Královéhradeckém kraji už může přijít třeba případná sankce od Policie.

„Pokud nebude mít řidič zimní pneumatiky na vozidle, tak mu hrozí pokuta na místě do 2 000 korun, ve správním řízení pak až 2 500 korun, říká policejní mluvčí Eva Prachařová s tím, že hlídky budou zimní pneumatiky kontrolovat, ale především tehdy, až bude opravdu mrznout a především v horských střediscích.

Čtěte také

Nicméně, tam, kde bude dopravní značka, už na hory legálně s letními pneumatikami nesmíte. Pro letošní zimu zůstávají úseky stejné jako v minulém roce, žádné další nepřibyly.

„K poslední změně došlo v Orlických horách v roce 2021. Tam jsme iniciovali úpravu, kterou nám schválil Silniční správní úřad v Dobrušce, to přibyly značky na úseku Zákoutí-Bedřichovka, říká ředitel Správy silnic Petr Kašpar.

Rozhodování, jestli na některý z úseků zimní výbavu nařídit nebo ne, není úplně jednoduché.

Čtěte také

Správa silnic nejprve sbírá data a poznatky. „Na silniční síti působí takzvaní inspektoři silniční sítě, kteří mají ze zákona povinnost silnice 2. třídy kontrolovat, respektive prohlížet dvakrát za měsíc, včetně zimy. A na silnicích 3. tříd se ty prohlídky konají jednou měsíčně.

„Takže inspektor jednak vychází z těch místních poměrů a svých znalostí, a zároveň přihlíží k bezpečnosti silničního provozu, popisuje Petr Kašpar s tím, že k případnému umístění značek se pak ještě vyjadřuje Policie České republiky.

Rozhodnutí pak leží na příslušném silničním správním úřadě, tedy na městských úřadech v Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Vrchlabí a Dobrušce. Zatím ale nejsou signály, že by se stávající rozsah úseků s povinnou zimní výbavou v kraji měl dál rozšiřovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související