Od konce května by se mohly začít konat také školy v přírodě. Jaký je ale o ně mezi školami zájem?

23. květen 2021 08:28

Od konce května by mohly děti společně s učiteli vyjet na školu v přírodě. Některá ubytovací zařízení ale zatím nemají žádné školy na pobyt přihlášené, jelikož ne všechny nabídku letos využijí. 

„V letošním školním roce vzhledem k situaci jsem také o škole v přírodě neuvažovali," říká ředitelka Masarykovy základní školy v Hradci Králové Ilona Hojná.

Čtěte také

Škola totiž nevyjela ani minulý rok. Důvodem proč nejedou ani letos je to, že na školu v přírodě by za normálních okolností vyjely všechny ročníky a celý pedagogický sbor.

To ale za současné situace není možné.
„Netroufla bych si to. S tolika dětmi vyjet. Troufla bych si to s jednou nebo dvěma třídami, to se dá zorganizovat. Ale vzhledem k tomu, že se na to všichni moc těší, tak bych nemohla upřednostnit jen některé třídy a ostatní ne."

Hlavním důvodem ale podle slov ředitelky je to, že se žáci potřebují učit.
„Jsme šťastní teď za každý den, který můžeme strávit ve škole. Každý takový den bychom si chtěli pozlatit, protože máme konečně žáky v lavicích."

Školní výlet

Do školy v přírodě by ale ráda vyrazila například hradecká Základní škola Svobodné Dvory a to konkrétně s prvními ročníky. Důvodem je nejen jejich adaptace, ale také utužení kolektivu.

Čtěte také

Zároveň podle slov ředitele Pavla Baldy hraje velkou roli to, že v současné době funguje škola v provizorním režimu.
„Naše škola je z důvodu rekonstrukce vystěhovaná na tři stanoviště. To znamená, že pobyt na škole v přírodě pokládáme za trošku přijatelnější než v náhradních lokalitách."

Momentálně škola zveřejnila nabídku pro rodiče. Někteří ale považují za nevhodné pobyt na škole v přírodě s rouškou.
„Máme zjištěné předpokládané pokyny pro školy. K 31. květnu jsme schopni bez problémů tyto podmínky splnit. Jedná se jen o to, jakým způsobem vláda přistoupí k používání roušek na školách v přírodě a na vícedenních výletech."

Čtěte také

Dost škol ale ještě pravděpodobně čeká na přesná stanoviska. Spolumajitel Tábora Borek Filip Bůžek, zatím ještě nemá žádné školy přihlášené.
„Jsem v kontaktu s dětskými domy mládeže a s řediteli škol. Bavíme se o tom, ale pro ně je to letos pozdě. Myslím si, že příští rok to bude super, to určitě chtějí jet. Ale v letošním roce už to nezvládají."

Stejná situace je i u ubytování na Jívce, majiteli Karlovi Kobrovi se zatím také žádná škola ještě neozvala.
„Otevřeno budeme mít od pondělí 24. května a žádná škola se nám dosud ještě neozvala."

Za normálních okolností by přitom podle slov Karla Kobra byli v tuto chvíli plně obsazeni školami v přírodě až do poloviny června.

Spustit audio

Související