Radostné vítání i premiérové testování. Tak vypadal návrat žáků II. stupně základních škol do lavic

4. květen 2021

Poprvé od poloviny října se v pondělí v některých částech republiky vrátili do lavic žáci druhého stupně základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií. Poprvé si vyzkoušeli samotestování na koronavirus, trochu problémy měli někteří s udržením pozornosti.

Čtěte také

Díky zlepšující se epidemické situaci mohli do lavic usednout žáci II. stupňů základních škol v sedmi krajích republiky, včetně toho Královéhradeckého.

„Dobrý den, posaďte se prosím," vítá učitelka žáky.
Největší základní škola v Náchodě. Ještě minulý týden sem chodily dvě stovky žáků prvního stupně, teď je doplnilo jednou takové množství šesťáků a osmáků.
„Vítám vás po delší době opět ve škole a otestujeme se."

Jejich návrat do lavic po víc než půl roce jim zpestřilo testování, pak už se učitelé věnovali klasické výuce. S pozorností žáků to ale zpočátku bylo všelijaké.

„Byli hluční, protože si mají co říct. Opravdu se překřikovali, musela jsem je několikrát ztišit," popisuje situaci u osmáků učitelka Edita Petráňková.

Žáci druhého stupně nastupují po distanční výuce do škol.

V téhle třídě je teď o jednoho žáka méně než obvykle, odmítá totiž testování. Odpovědnost za jeho výuku tak přibrali rodiče, pomoct jim může přístup do online školního informačního portálu.
„Oni můžou sledovat, co se v každé hodině učí. Do třídní knihy se témata vypisují a tam rodiče mohou vstoupit."

Žáků odmítajících v téhle škole testování nebo roušky je pět, z celkových osmi stovek. To je méně než ředitel František Majer původně očekával.
„Určitě je to méně, původně se ozvalo více rodičů. Nicméně my s nimi komunikujeme a vysvětlujeme argumenty, proč je lepší, aby dítě do školy chodilo. A řada rodičů si tak dala říct."

Čtěte také

Vedení téhle náchodské základní školy žádná mimořádná opatření spojená s návratem žáků druhého stupně nepřipravilo, učitelé ale dohlíží na to, aby se žáci různých tříd potkávali co nejméně. Například na obědy je vytvořený speciální rozvrh.

„Aby v jídelně najednou obědvaly pouze dvě třídy. Což je v naší poměrně velké škole neobvyklá a poměrně složitá záležitost," vysvětluje zástupce ředitele pro druhý stupeň Ondřej Tyč.

V jídelně tak vznikly dva oddělené sektory a některým třídám bylo potřeba upravit rozvrh hodin.
„Takže třídy chodí na obědy v poněkud neobvyklých časech, nikoliv až po skončení vyučovacích hodin. Některé hodiny jsme proto museli zkrátit a jiné zase prodloužit."

Děti v této škole i nadále musí počítat s rotační výukou, příští týden tak do lavic na druhém stupni usednou sedmáci a deváťáci.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka