Od přírody podřadné, myslel si o ženách Darwin. A mýlil se…

30. říjen 2018

Sociologický ústav Akademie věd a Národní kontaktní centrum – gender a věda vydává překlad knihy Od přírody podřadné, která vyvrací mýty o tom, že ženy jsou hloupější než muži.

Titul britské autorky Angely Saini předkládá vědecké důkazy, že stereotypy 18. a 19. století o intelektuální podřazenosti žen ve společnosti jednoduše neplatí.

Naše role se změnily. Doufám, že se to neobrátí proti mužům, říká expertka na gender Zuzana Labudová

žena, muž, vztahy

Muži a ženy jsou jiní. Některé rozdíly jsou pouhými stereotypy, jiné potvrzují i antropologové. Muži prý mají nižší práh bolesti, jsou ostražití v cizím prostředí a příroda je naprogramovala k lovu a boji. Ženy by zase měly umět pracovat na více úkolech najednou a řešit je spíše hovorem. Raději pracují v kolektivu.

„Název pochází od Darwina, protože to byl on, kdo ženy popsal jako intelektuálně podřadné mužům. Bohužel propadl podobnému zkreslení jako spousta dalších, protože ve středních a vyšších vrstvách viktoriánské společnosti viděl, že ženy nejsou tak úspěšné a automaticky si myslel, že je to biologicky daný fakt,“ vysvětluje Angela Saini.

Jakmile se z vědy stala institucionalizovaná profese, objevily se prý třeba teorie, že studium ženám odčerpává krev z pohlavních orgánů. Vzdělaná žena tedy měla být v důsledku toho také neplodná. 

Dnes už víme, že učením si krev z pohlavních orgánů neodčerpá muž ani žena. Z dostupných studií navíc vyplývá, že spíš než vrozené, jsou mentální rozdíly mezi lidmi způsobené výchovou nebo kulturními tradicemi. 

„Průměrné IQ mužů a žen je úplně stejné – to víme už zhruba sto let. Samozřejmě jsou rozdíly třeba ve fyzické síle, ale zase je to nějaký průměr. Ne každý muž je silnější než kterákoli žena,“ říká autorka.

Ženy nejsou nadané na matematiku?

I přesvědčení, že ženy nejsou nadané na matematiku, už se podařilo vyvrátit. Ještě na konci minulého století sice muži opravdu dosahovali průměrně lepších výsledků v matematických testech, ale rozdíly se postupně srovnaly. Nižší výkony žen byly tehdy dány spíše tím, že se dívky méně často na matematiku zaměřovaly.

Podle vědců ale můžeme vrozené rozdíly najít třeba ve výskytu poruch a nemocí. Zatímco dyslexie častěji trápí muže, ženy zase víc trpí na migrény.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související