Odborníci zvažují, kde a jak budou testovat vyvíjené vakcíny proti koronaviru

3. červen 2020

V řadě zemí se už podařilo zamezit nekontrolovanému šíření koronaviru. Tento úspěch ale může paradoxně zkomplikovat testování vakcín, které jsou ve vývoji. Pokud virus ve společnosti nekoluje, není možné zjistit, jak budou reagovat lidé záměrně vakcinovaní placebem.

Ve Španělsku se tento týden během jednoho dne v souvislosti s koronavirem poprvé neobjevilo žádné úmrtí. Za cenu přísných opatření se v řadě zemí Evropy podařilo šíření viru omezit. Obavy z druhé vlny pandemie by mohla zahnat účinná vakcína a na jejím vývoji pracují vědci z celého světa.

Úspěšné potlačení koronaviru ale může vývoj vakcíny zkomplikovat. Během testování badatelé totiž tisícům dobrovolníků podají experimentální vakcínu, nebo placebo. Lékaři pak sledují, jak tyto dvě skupiny budou reagovat, když budou vystaveny infekci ve společnosti.

Pokud virus ve společnosti nekoluje, výzkumníci nemohou sledovat reakce organismu při kontaktu s koronavirem.

Výzkumníci proto plánují, že testy budou provádět v oblastech, kde je šíření nemoci v jiné fázi než v Evropě nebo v USA. Podle agentury Reuters zvažují testování v Jižní Americe nebo Africe.

Jak urychlit vývoj vakcíny?

Čtěte také

Vývoj experimentální vakcíny by bylo možné urychlit záměrným infikováním dobrovolníků. Odborníci o této poměrně rizikové cestě zatím diskutují, ale například firma AstraZeneca experiment považuje za možný. Získat povolení pro takové eticky sporné testy je ovšem složité.

Čtveřice amerických odborníků včetně epidemiologa Anthonyho Fauciho z krizového štábu Bílého domu publikovala v novém čísle magazínu Science článek, v němž navrhují globální strategii pro vývoj vakcín. Mimo jiné uvádějí, že takové experimenty s vakcínou na malé skupině záměrně infikovaných dobrovolníků by mohly být přínosné. Na druhou stranu varují před zdravotními riziky, které by to pro ně znamenalo. Spolehlivé léky na covid-19 totiž stále neexistují.

Čtěte také

Iniciativa 1daysooner.org sdružuje dobrovolníky ochotné podstoupit také rizikové testování a podle organizátorů se přihlásilo už na 27 tisíc lidí z více než 100 zemí. O možném využití dobrovolníků se podle vyjádření zakladatele iniciativy Joshe Morrisona pro TRT World zatím vyjednává se Světovou zdravotnickou organizací.Ta už myšlenku za dodržení určitých pravidel podpořila.

Stav vývoje vakcíny

Na vývoji pracují desítky týmů po celém světě. V pokročilejších fázích testů jsou vědci z Oxfordské univerzity, kteří spolupracují se jmenovanou firmou AstraZeneca, dále německá společnost BioNTech či americká Novavax. Další americká společnost Moderna Therapeutics už zveřejnila povzbudivé výsledky malé klinické studie RNA vakcíny. Zveřejnila je pouze v tiskové zprávě, ze které vyplývá, že u 8 z 45 dobrovolníků se po podání vakcíny vytvořily protilátky. Firma ovšem neuvedla další podrobná data.

Čtěte také

Čínská firma CanSino Biologics zase zaznamenala jistý úspěch v klinických testech na 108 lidech s vakcínou na bázi geneticky upraveného adonaviru. O svém úspěchu narozdíl od společnosti Moderna Therapeutics informovala ve vědeckém recenzovaném článku.

Kdy bude vakcína?

Pro registraci vakcíny je nutná 3. fáze testování a ta všechny firmy teprve čeká. Lékaři musejí detailně prověřit možné nežádoucí účinky látky.

Evropská léková agentura odhaduje, že schválená vakcína bude dostupná nejdříve za rok. Podle Fauciho je americká administrativa v kontaktu s řadou farmaceutických společností, které vakcínu vyvíjejí, a už v červenci by mohly zahájit 3. fázi testů. Vakcína by prý mohla být využita na začátku příštího roku.

Fauci navíc doufá, že uspěje několik týmů a podaří se vyvinout více odlišných vakcín, které by například mohly být vhodné pro různé skupiny lidí. Vedle vývoje bude ovšem zásadní také jejich výroba a distribuce k miliardám lidí po celém světě.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.