Vakcína proti covid-19 do konce roku? Nejdříve za rok, míní vakcinolog Chlíbek

2. červen 2020

Přes stovku vědeckých týmů na světě se snaží vyvinout vakcínu proti nemoci covid-19. Ve vývoji je asi 120 vakcín, žádná není v poslední fázi testů. Čína ale v sobotu oznámila, že jejich vakcína proti koronaviru by mohla být připravená už koncem letošního roku.

Podle Ústavů biologických produktů ve Wu-chanu a v Pekingu postoupily očkovací látky obou ústavů už do druhé fáze klinických testů a zkouší se na lidech. „Teprve po splnění třetí fáze můžete žádat o registraci. A oni sami uvádějí, že druhá fáze bude probíhat až do prosince letošního roku,“ podotýká vakcinolog Roman Chlíbek.

Čtěte také

Testování své verze vakcíny proti koronaviru na lidech už zahájili třeba ve Spojených státech, Německu nebo Británii. Evropská léková agentura ale odhaduje, že vakcína bude k dispozici nejdřív za rok.

„To je realistický odhad. Vývoj očkovacích látek běžně trvá roky, některé se vyvíjely 20–25 let a jiné se ani po 40 letech nepodařilo vyvinout,“ upozorňuje s tím, že vakcínu je třeba nejen vyvinout, ale také vyrobit v dostatečném množství, a to je otázka několika dalších měsíců.

Podstatná část toho koronaviru je glykoprotein S, takže se ví, co má být ve vakcíně. První fáze ukázaly, že takto postavená očkovací látka je schopna stimulovat imunitní systém. Myslím, že se vakcína podaří vyvinout.
Roman Chlíbek

Pro farmaceutické firmy je vývoj vakcíny prestižní záležitostí, bude pro ně ale i finančně zajímavý? „Myslím, že spíše ne. Je to vidět na tom, jak jednotlivé státní agentury investují do vývoje vakcíny,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Čtěte také

Vlády investují řádově miliardy dolarů mimo jiné i na vyčlenění výrobní kapacity pro velké množství vakcín. Dvořáček se nedomnívá, že by bohaté státy měly přednostní přístup k očkovacím látkám – ty by měly v první řadě směřovat tam, kde je krize největší.

Zároveň si ale nemyslí, že by bylo možné sdílet know how nebo výrobní procesy: „To už je vlastnictví těch farmaceutických společností.“

„Z této pandemie se stalo obrovské politické téma. A až se někomu podaří vyvinout vakcínu, stane se politické téma i z ní. Bude se říkat, že ta země nebo firma, která to vyvinula, tak že zachránila svět,“ soudí politický geograf Michael Romancov.

Čína podle něj vynakládá obrovské množství prostředků, aby ze sebe smyla hanbu plynoucí z toho, že v zemi tento problém vznikl. Zprávy o tom, že vakcína bude do konce roku, jsou prý spíš výsledkem tlaku politického vedení země.

Spustit audio

Související