Odbory dopravy v kraji hlásí výrazně větší zájem než v době, kdy různá omezení brzdila běžný život

4. červen 2021

Odkládali jste v posledních měsících kvůli koronaviru například přepis auta a bojíte se, že se na dopravních odborech teď zdržíte ve frontách? Stíhají úředníci odbavovat rostoucí počet klientů? Situaci v regionu zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik práce tedy teď úředníci na dopravních odborech mají?

Zájem lidí o služby dopravních odborů je výrazně vyšší než v zimě a už se prakticky rovná tomu, jak to vypadalo v době před začátkem pandemie.

Čtěte také

Například podle údajů dopravního odboru městského úřadu v Náchodě vzrostl počet klientů v květnu ve srovnání s únorem o 66 procent. Nešlo ale o skokové navýšení, ten počet rostl postupně.

Víc klientů mají měsíc od měsíce třeba i v Hradci Králové, ale prakticky stejně jsou na tom i na menších úřadech jako třeba v Novém Bydžově.

Jaká agenda je v těchto dnech nejvíc žádaná? O co mají lidé největší zájem?

Většinou je to první registrace vozidel nebo změna vlastníka, řidičské průkazy zůstávají trochu v pozadí.

Čtěte také

Například v Náchodě zabírá hodně času úředníkům ještě oficiální korespondence třeba s notáři - po řadě úmrtí, souvisejících s koronavirem, se totiž výrazně víc než dřív řeší dědictví a s ním související přepis vozidel.

Mimochodem třeba právě v Náchodě je velký zájem o služby dopravního odboru i od lidí z jiných okresů. Podle mluvčí města Niny Adlof je lidí s jinou místní příslušností zhruba polovina.

Musí lidé kvůli většímu počtu klientů dopravních odborů čekat na vyřízení svých záležitostí déle?

Podle oslovených dopravních odborů úředníci stíhají. Práce je opravdu hodně, ale hodně pomáhají rezervační systémy, které fungují prakticky už na každém dopravním odboru.

Čtěte také

Na dopravní odbor je sice možné přijít i bez internetové rezervace, ale pak už riziko nějakého čekání hrozí.

Třeba podle zkušeností v Novém Bydžově nejsou jednotlivé úřední dny v týdnu využívány stejně - a třeba jedno pondělí se může výrazně lišit od pondělka příští týden - zkrátka, jít bez rezervace může znamenat, že vás nějaké to čekání potkat může.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související