Odchyt holubů ve velkých městech připomíná boj s větrnými mlýny. Jak úspěšně bojuje Hradec Králové?

15. červen 2020

V Hradci Králové v těchto dnech končí pravidelný odchyt holubů. Město se snaží jejich počet redukovat několik let. Najímá si proto specializovanou firmu. I díky klecím nainstalovaných od podzimu do jara na střechách domů těchto ptáků za poslední roky ubývá. Stále jsou ale lokality, kde jsou holubi přemnožení a působí problémy.

„To, co dělají, to si neumí nikdo představit," stěžuje si před domem Harmonie na Moravském předměstí v Hradci Králové paní Jiřina. Vadí ji hlavně holubí trus na balkóně.

Čtěte také

Žijí tu především senioři, někteří holubi krmí a ti jsou právě v této lokalitě přemnožení. Proto je tu celoročně umístěná odchytová klec.

S Lumírem Štěpánem, který v Hradci Králové zajišťuje odchyt holubů, jsme se dostali na střechu čtrnáctipatrového panelového domu.
„Holub do klesu může, ale z klece už nikoliv. Většinou je chytáme na obilí nebo rohlíky. Potom se vše kafilérně likviduje."

Odchyt holubů je tak trochu nekonečný boj

Tito ptáci se dožívají až 20 let a během roku mají několik mláďat. Přenášet navíc můžou různé parazity.
„Klíšťata, roztoče, mohou způsobovat různé alergické reakce. Pokud se přestanou chytat, tak se zase začnou množit. To je jasné. Je to jako u potkanů."

Holubi ve městech

Ostatní klece ze střech v tuto chvíli na léto mizí. Počet holubů v Hradci Králové sice klesá. Zatímco před lety jich firma za sezónu odchytila i osm tisíc, letos to byly necelé dvě tisícovky. I tak se ale neustále objevují problémová místa.

Čtěte také

„My se většinou dozvídáme o výskytu holubů od občanů. Nebo dostaneme podnět z odboru životního prostředí královéhradeckého magistrátu, případně od komisí místních samospráv. Zasíťovali jsme po městě mosty, aby tam holubi nezůstávali v konstrukcích. Samozřejmě vše ničí," říká Vlastimil Ondráček z hradeckých technických služeb.

S pravidelnými odchyty nemají problém ani ochránci zvířat.

„I když z toho nejsme nadšeni, tak to bereme, že se jedná o jakousi náhradu funkci predátorů v přírodě. Pokud by se odchyt neprováděl, tak počet holubů bude růst geometrickou řadou a bude jich stále víc a víc," dodává předseda Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř David Číp.

Hradec Králové platí za odchyt holubů zhruba 150 tisíc korun ročně.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.