Odhaleno! Proč youtuber Lukefry vypadá jako žabák? Koukněte na video

23. září 2020

Na titulku tohoto článku jsme vám chtěli ukázat, jak může být zavádějící a falešně lákavý. I o tom Lukefry natočil nový podcast Filtr. Ale vážně... Jak je to s tou žábou?

Lukefryho vždycky bavilo mluvit na veřejnosti, nebál se ani recitačních soutěží. Teď ho na YouTube sleduje na 170 000 odběratelů a některá jeho videa mají přes milion zhlédnutí.

Dnes se nejvíc věnuje televiznímu „bizáru“. Zkrátka ho baví kritizovat pořady, které jsou příšerné. Někdy ale taky komentuje společenské události. 

Je důležité vnímat, co je kolem nás

„Občas jsou dost zamotaná a je těžké se v nich vyznat,“ hodnotí odvrácenou stránku médií Lukefry. Přesto je velmi důležité sledovat zprávy v televizi, rádiu, tištěných novinách, nebo na internetu. Člověk by totiž měl mít přehled, co se kolem něj děje. Jen musí poznat, čemu může věřit.

I to Lukefryho vedlo k tomu, aby s Českým rozhlasem připravil nový podcast Filtr. V každém díle se deset minut věnuje něčemu zajímavému, co souvisí se sociálními sítěmi, zprávami, televizí a tak dále.

Myslíte si, že poznáte, když vám někdo na internetu lže? Pusťte si FILTR a uvidíte >>

Lukefry

Deepfake a bulvár

A jak je to tedy s tou žábou? Asi vás zklameme. Lukefry samozřejmě nevypadá jako žabák. A to ani když si vezme zelenou košili. Tohle přirovnání moderátorka Jana Rychterová použila, aby vysvětlila, jak vznikají bulvární titulky. 

Vypadá Lukefry jako žabák?

Lukáš taky vysvětlil, co znamená pojem deepfake. To jsou velmi reálné animace lidí třeba při nějakém proslovu, nebo činnosti, které ale nejsou pravdivé. Někdo zkrátka upraví existující video s reálnou osobou, nebo jí vytvoří trikového dvojníka. A kdo pak má poznat, co je pravda a co se nikdy nestalo, že jo?

Co je to podcast?

Podcast je seriál, který lze na internetu sledovat kdykoli a zdarma. Dá se stáhnout a sledovat i offline. Může to být jen audio, nebo i video. Podcasty může vytvářet kdokoli.

Na co všechno je dobré si ještě dávat pozor? Poslechněte si audio, nebo se podívejte na video.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autor: kpe

Související