„Odstraněním slupky banán v podstatě dekontaminujete.“ Jan Tuna a Jana Hajšlová zkoumali množství pesticidů v banánech

13. duben 2022

Obsahují banány pesticidy? Na oblíbené ovoce zaostřil nezávislý novinář Jan Tuna. Banány zkoumal pod vedením profesorky Jany Hajšlové z Vysoké školy chemicko-technologické. Dopadly výborně. Co ale bio banány? Kde je největší podíl zbytků pesticidů? A jak jsou banány zdravé? V audiozáznamu pořadu Dva na Dvojce také prozradí, proč banány hnědnou a jestli se má odřezávat jejich špička.

„Chtěli jsme zjistit, jaké chemické látky banány obsahují. Do testu se dostalo 10 druhů banánů, včetně bio banánů,“ přiblížil test Jan Tuna. Jak dodala Jana Hajšlová, testovaly se hlavně pesticidy a zbytky pesticidů z chemického ošetření, které je u této tropické plodiny skoro nevyhnutelné.

„Vzorek dostane kód. Pak se rozdělí na slupku a jedlou dřeň. Vzorky se rozmělní a pak se banány analyzují. Sledujeme kolem 500 druhů pesticidů.“ Příjemná zpráva je, že bio banány opravdu pesticidy neobsahovaly.

Nejvíc pesticidů je ve slupce

Kde je víc pesticidů? Ve slupce nebo dužině? „Zbytky pesticidů proti houbám a hmyzu jsme detekovali. Ale ne ve vysokém množství. Největší podíl je ve slupce,“ přibližuje Jana Hajšlová.

„Pesticidy jsou dvojího druhu. Ty, které se aplikují na povrch, do dužiny nepronikají. Pak jsou systémové pesticidy, kterými se strom zaleje nebo postříká. Odstraněním slupky se ale banán v podstatě dekontaminuje. A to je dobrá zpráva.“

Jeden banán, desetina příjmu vlákniny

Banány jsou velmi zdravé. „Jsou bohatým zdrojem energie. Je to výborná svačina před sportovním výkonem. Jeden banán obsahuje desetinu doporučeného příjmu vlákniny. Žádný tuk,“ připomíná Jana Hajšlová.

A jak dodává Jan Tuna, 20 procent banánů jsou cukry. „Když se běhají půlmaratony, tak si závodníci uprostřed na zastávkách mohou zobnout banán.“

Spustit audio

Související