Ohlédněte se za významnými výročími roku 2023. Vznik rozhlasu, aerolinek i zavedení volných sobot

12. prosinec 2023

Jak dlouho trval let do slovenských Košic? Proč skončily pracovní soboty? A jak vznikl výraz sestříhat reportáž?

Klub Rádia Junior navštívila Veronika Válková, spisovatelka a historička. S moderátorkou Janou Rychterovou se ohlédly za letošním rokem a významnými výročími.

Historička Veronika Válková

Lety po Československu

Záhy po založení Československa a po konci první světové války vznikly na našem území Československé aerolinie. První letecká společnost u nás je dodnes 5. nejstarší stále fungující na světě. Ze začátku letadla létala jen po Československu.

„Úplně první linka byla do Bratislavy a na úplně prvním letu tam s pilotem byl jenom novinář,“ překvapuje historička. Poté se let prodloužil a létalo se až do Košic. Let trval neuvěřitelných 6 hodin. Za takovou dobu dnes doletíte do Dubaje do jihozápadní Asie.

Letadlo ČSA

Pracovní sobota

Dnes je pro nás zvykem, že v týdnu máme dva volné dny – sobotu a neděli. Nebylo tomu tak ale vždy. Pracovní soboty skončily teprve před 55 lety. „Do té doby byla sobota normální pracovní den, protože den, ve kterém se nedělá, je neděle,“ vysvětluje Veronika.

Výroba byla ale na tak vysoké úrovni, že si lidé mohli dovolit pracovat méně. Proto se v září roku 1968 uzákonil pětidenní pracovní týden.

Rozhlasový střih

Pro nás rohlasáky je tím nejvýznamějším výročím 100 let od začátku rozhlasového vysílání. V Evropě bylo Československo teprve druhou zemí, která začala pravidelně vysílat. Rok před námi začala Velká Británie se svou stanicí BBC. „Když to začínalo, tak se rozhlas jmenoval Radiojournal, to znamená rádiový deník,” říká Veronika. Tento název převzala dodnes existující zpravodajská stanice Radiožurnál.

Oldřich Nový a Anna Suchánková

Na počátku bylo možné vysílat pouze živě, od roku 1930 i ze záznamu. Ten ale nešel upravovat, protože byl na vinylových deskách. „Až před druhou světovou válkou bylo možno záznam stříhat, protože se nahrával na magnetofonové pásky,” vysvětluje Veronika. Takové pásky šly přestřihnout a slepit. I když už se na pásky nenahrává a vše je digitální, stejně se mezi rozhlasáky stále používá výraz "střih".

Výročí má letos i Rádio Junior, které letos oslavilo 10.narozeniny. 70 let od prvního vysílání si připomíná i Česká televize. Jak kdysi vypadal televizní program? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související