Olga Stehlíková: Spolubydlící. Samotáři Hana a Josef se potkají za zvláštních okolností

4. prosinec 2023

Hana je „zvláštnice“, která se po rozvodu stáhla do samoty opečovávané chalupy, Josef vyhledává samotu ze zcela jiných důvodů. Potkají se za zvláštních okolností, které podmiňují jejich zvláštní vztah. Ten však nemůže mít dlouhého trvání. Na čas jim ale paradoxně vrátil to, co oba ztratili – důvěru a radost z blízkosti druhého člověka. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Lenka Šestáková
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 4. 12. 2023

Paradoxy partnerského soužití i veškerých myslitelných rodinných vztahů jsou tématem, které se poprvé objevilo v debutové básnické sbírce Olgy Stehlíkové Týdny, za kterou v roce 2015 obdržela cenu Magnesia Litera.

Od té doby vydala experimentální sbírku Vejce/Eggs (Dueta) v unikátní grafické úpravě a se stejnojmennou LP deskou s hudbou Tomáše Brauna, s básníkem Milanem Ohniskem pod pseudonymem Jaroslava Oválská sbírku Za lyrický subjekt (Druhé město, 2018), v témže roce pak v nakladatelství Perplex publikovala svou druhou básnickou sbírku Vykřičník jak stožár. Následovala enviromentální poema O čem mluví Matka, když mlčí (Dobrý důvod, 2019) a čtvrtá řadová básnická sbírka Zkouška sirén (Host, 2022).

Neméně výrazná je také jako autorka řady knih pro děti různých věkových kategorií na málo diskutovaná témata, např. Kluci netančej! (Portál, 2019), Já, člověk (Albatros, 2021) a Mojenka (Host, 2022), která obdržela Zlatou stuhu za výtvarné zpracování Andrey Tachezy, a také jazykově vynalézavé příběhy pro menší čtenáře Kařut a Řabach (Běžíliška, 2019) a nejnověji Mehlo, Šika, Kňuba a Motora (Portál, 2023).

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související