Olomoucký krajský soud projednává kauzu bývalého hejtmana a vysoce postavených policistů

18. únor 2020

Po pěti letech vyšetřování dnes začne Krajský soud v Olomouci projednávat korupční kauzu Vidkun. Obžalobě čelí celkem čtyři lidé. Někdejší šéf olomoucké hospodářské kriminálky Radek Petrůj, bývalý policejní náměstek Karel Kadlec, sociálně-demokratický hejtman Jiří Rozbořil a podnikatel Ivan Kyselý. Případ má odkrývat údajné korupční vztahy mezi policií, podnikateli a politiky. Hrozí jim za to mnohaleté vězení. Vinu ale všichni odmítají.

„Dá se říct, že jsme v průběhu tohoto trestního řízení nastoupili do rozjetého vlaku, který fungoval pravděpodobně dlouhodobě,“ říká státní zástupce Miroslav Stoklásek. Podle obhájce Petra Konečného, který zastupuje bývalého hejtmana Rozbořila, je obžaloba jeho klienta postavená jen na odposlechu jednoho rozhovoru. „On trvá na své nevině, že vedl nějaký rozhovory v hospodě, které jsou takové, jak se řeči v hospodě vedou. Uvudíme, jak je vyhodnotí soud,“ říká obhájce.

Hlavní líčení je zatím naplánované na 21 dnů. V tomto týdnu chce senát vyslechnout všechny obžalované, vypovídat by měly ale i desítky svědků.

autor: kra
Spustit audio

Související