Ondřej Macl: Miluji svou babičku víc než mladé dívky

13. říjen 2018

Výběr z poezie básníka a držitele Ceny Jiřího Ortena za rok 2018. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ondřej Macl (nar. 1989) studuje autorské herectví na DAMU. Absolvoval studia srovnávací literatury na UK v Praze (s půlroční stáží na Paris-Sorbonne IV) a sociální práci a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Živí se jako asistent lidí s mentálním postižením.

Věnuje se tvorbě autorských performancí, propojujících literaturu s divadlem, hudbou a výtvarným uměním. Rovněž se snaží o živý kontakt umění s filozofií, náboženstvím, vědou.

Jako kritik pravidelně přispívá do divadelní rubriky Tvaru. Své texty publikoval také v revue Souvislosti, A2, Dobré adrese, Psím víně, Lidových novinách, v Deníku Referendum a dalších. Mimoto vystavoval básnicko-fotografický cyklus Epos o Mariánkovi, složil desítky písní, roku 2009 zvítězil v celorepublikovém finále slam poetry.

Za knižní debut Miluji svou babičku víc než mladé dívky obdržel roku 2018 Cenu Jiřího Ortena. V úvodu rozhlasového pořadu hovoří autor, který také ze svého archivu poskytl úryvky záznamů babiččina vyprávění.

Připravila: Vladimíra Bezdíčková

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.