Opavští středoškoláci bojují se smogem, fotky kouřících komínů zveřejní na internetu

22. leden 2014
zprávy

Opavští středoškoláci vzali do vlastních rukou boj se smogem. S vlastnoručně vyrobenými letáky obcházejí majitele domků a snaží se jim vysvětlit, že za prach ve vzduchu si mohou obyvatelé města do značné míry sami. Do svých mobilů sbírají fotografie nejvíce kouřících komínů a ty pak zveřejní na internetu. Do bitvy se smogem se pustili spolu s učiteli a za tento nápad dotažený do konce získali už několik ocenění.

„My jsme prošli tři delší ulice, oslovili jsme zhruba 15 lidí, kteří nám otevřeli. Nebyli vždy příjemní, ale většinou se to dalo,“ říkají Pavel a Vojta ze Slezského gymnázia v Opavě.

Už jsou promrzlí, těší se na horkou sprchu, ale vytrvale zvoní a klepou na vrata. Dům od domu. Na bundě mají placku s nápisem EMISAR. Lidé se většinou rozpovídají o penězích. Nakonec si většina oslovených bere letáky a slibuje, že se na ně podívá.

„Mně vadí jediné, že všichni dnes strašně kritizují co je špatně, ale nejsme schopni pro to nic udělat,“ říká patronka projektu Emise, jedna z učitelek na Slezském gymnáziu Kamila Tkáčová. Zapojila se i chemikářka Alexandra Hoňková. Také z ryze osobních důvodů.

„Moje dcera trpí astmatem a od včerejška má problémy, jde do záchvatů, zvrací, kašle. Je to určitě spojeno s tím, jaké máme venku ovzduší, a že není možnost vyvětrat.“

V mobilech pouličních emisarů už jsou první fotografie barevně dýmajících komínů hlavně na kraji města. Na webových stránkách školy se objeví už brzy. Spoléhají na to, že studenti bojující proti smogu nejsou bez šance na aspoň minimální zlepšení ovzduší.

autor: mrk
Spustit audio