Opět se uzavřela většina malých obchodů, nově ale musely svoji nabídku omezit také supermarkety

29. prosinec 2020 13:20

Hračky, oblečení nebo elektroniku si od neděle zákazníci supermarketů nekoupí. V neděli přešla Česká republika do nejvyššího pátého stupně systému PES. Otevřené tak můžou být pouze lékárny, drogerie a obchody s potravinami. Novinkou je právě omezení sortimentu supermarketů. 

Jak se se situací vypořádali ve Strakonicích, to zjišťovala naše reportérka:

„Vůbec mi to nevadí, já jdu nakoupit tak jednou za týden, za deset dní, základní potraviny mám nakoupené, takže jen takové běžné, pečivo, zeleninu, ovoce,“ komentuje zákaz prodeje některých výrobků zákaznice strakonického supermarketu Terno paní Marie.

Podobně se na omezení dívá i paní Stanislava: „Mě to neomezuje, jsem v pohodě. Já jsem docela skromná, takže nemám s tím problém.“

S novým zákazem se v  prodejně vypořádali tak, že neprodejné zboží označili červenobílou páskou a vylepili k němu upozornění, že: „...dle vládního nařízení se prodej tohoto sortimentu zakazuje." Některé samostatně stojící regály pracovníci odvezli do skladu, ukazuje zástupkyně vedoucí prodejny Jana Tipková.

„Některé zboží jsme samozřejmě stáhli, třeba bižuterii, sponky do vlasů, to jsme do skladu stáhnout mohli, kapacita skladu je ale malinká,“ vysvětluje vedoucí.

Konkrétně v tomto supermarketu teď neprodávají hračky, školní potřeby a oblečení. S rozhodnutím, jaké zboží zakrýt ale obchodu radila i právnička, přiznává Jana Tipková:

„Ještě dneska s tím trochu bojujeme. V neděli jsme měli otevřeno, takže to bylo nějak, zakryté jsme měli úplně všechno, protože jsme si nebyli jisti. Měli jsme zakryté svíčky, žárovky, domácí potřeby. Věc jsme řešili s právničkou, dnes už informace máme, ale aby nám přišel nějaký seznam? To si spíš získáváme sami z internetu nebo od právničky.“

Ve strakonické prodejně Lidl nahradily zakázané zboží především potraviny, potvrzuje mluvčí společnosti Tomáš Myler:

„V uplynulých dnech jsme připravili vše tak, aby byly prodejny v souladu s vládním nařízením. Nepotravinářské zboží, kterého se zákaz týká, jsme přemístili do skladů.“

Pátý stupeň v původní tabulce opatření ministerstva zdravotnictví zakazoval obchodům také prodej v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou moci mít v neděli otevřeno.

 

Celou reportáž si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio