Orbán a Visegrád nemají společnou vizi. Nevidím důvod ve V4 zůstat, tvrdí senátorka Němcová (ODS)

4. duben 2022

Viktor Orbán a jeho strana Fidesz získala v maďarských volbách většinu a posílila tak ještě víc svůj vliv v zemi. Orbánovu neochotu vyjádřit podporu Ukrajině ve válce sledují s obavami zbylí členové Visegrádské čtyřky. „Delší dobu se ukazovalo, že vzhledem k Orbánovým postojům jednoticí cíl Visegrád nemá, že nemá společný hodnotový základy. Pro Česko tak nedává smysl v této skupině dále působit,“ tvrdí senátorka ODS Miroslava Němcová. Poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) nesouhlasí.

„Visegrádská čtyřka má pořád význam, pořád má smysl. Je pravda, že se na všem neshodneme, ale jistě najdeme nějaké společné věci, které můžeme v rámci Evropské unie dělat společně,“ je přesvědčený poslanec Bžoch.

Čtěte také

„To, že dnes máme odlišné postoje na válku na Ukrajině je sice fakt, ale jako V4 jsme vždy měli volnější spolupráci a jen tam, kde jsme se shodli. Osobně se mi také nelíbí, že Orbán zakazuje přes Maďarsko posouvat zbraně směrem na Ukrajinu a jednání v rámci V4 teď bude složitější,“ uznává politik.

V Maďarsku je spousta lidí, kteří nechtějí, aby Orbán vládl. A pokud se od Maďarska odstřihneme, tak to bude mít dopad na všechny.
Jaroslav Bžoch

Maďarsko ale není pouze Orbán, připomíná Bžoch. „Je tam spousta lidí, kteří nechtějí, aby vládl. A pokud se od Maďarska odstřihneme, tak to bude mít dopad na všechny. Máme spoustu přeshraničních spoluprací, zahraničních výměn a byla by škoda, kdyby to skončilo jen proto, že se nám Orbán teď nelíbí.“

Ukazuje, že Viktor Orbán Visegrád víc používal pro svoje propagační cíle než pro to, aby mu dával skutečně nějaký obsah.
Miroslava Němcová

Senátorka věří, že spolupráce s Maďarskem nestojí na existenci Visegrádské čtyřky. „Jsem přesvědčena, že tyto aktivity budou existovat dále. Ale když nemáme vizi pro celé sdružení V4, tak na čem spolupráci chceme stavět?“

„Ukazuje, že Viktor Orbán Visegrád víc používal pro svoje propagační cíle než pro to, aby mu dával skutečně nějaký obsah,“ tvrdí Němcová.

Teď bych ve spolupráci V4 pokračoval, protože v ní vidím možnosti, které nám v Evropské unii dává.
Jaroslav Bžoch

Zda maďarský prezident bude teď ještě radikálnější, to ukáže čas. „Ale já bych nic neměnil, protože zatím V4 má váhu v uskupení Evropské unie. Pokud se spolupráce s Orbánem neosvědčí, pak bych uznal argumenty senátorky Němcové, ale teď bych ve spolupráci pokračoval, protože v ní vidím možnosti, které nám v EU dává,“ shrnuje Jaroslav Bžoch (ANO).

Čtěte také

Senátorka přesto zpochybňuje roli Visegrádu. „Orbán překročil pomyslný rubikon vymezením se proti Volodymyru Zelenskému, ne proti válečníku Vladimiru Putinovi,“ připomíná Němcová Orbánův vítězný projev.

To je pro mě jasná známka, že není společný étos, který by mohl držet V4 pohromadě. Třeba Polsko vzhledem ke své historii bude mít bezpochyby ohromný problém s vývojem situace v Maďarsku,“ naznačuje narušení jednoty Visegrádu Miroslava Němcová (ODS).

Poslechněte si celou debatu. Na budoucnost i minulé úspěchy středoevropského uskupení se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související