Orbán ukazuje Maďarům, že hájí jejich zájmy, ale ohrožuje tím i naši bezpečnost, upozorňuje senátor Fischer

18. prosinec 2023

Ukrajina se sice na summitu Evropské unie v závěru minulého týdne dočkala zahájení přístupových rozhovorů, netuší ale, jak dopadne jednání o finanční pomoci v hodnotě 50 miliard eur, kterou zablokovalo Maďarsko. „Ukrajině se otevírají dveře k těsnější evropské spolupráci. Ale neotevírají se úplně dokořán,“ konstatuje senátor Pavel Fischer.

Zahájení přístupových rozhovorů je prý dějinné rozhodnutí i proto, že bylo přijato velmi rychle a v situaci, kdy jde o zemi ve válečném stavu. Je v první řadě na Ukrajincích, jak dokážou implementovat tisíce evropských norem.

Čtěte také

„Je to vážná věc, pokud jde třeba o zemědělskou politiku, protože ukrajinské výrobky přicházejí na evropský trh bez cel a kvót, přitom často nenaplňují sanitární normy a další podmínky z hlediska životního prostředí či odměňování lidí. Ukrajina je zemědělská velmoc,“ upozorňuje Fischer.

Vstup Ukrajiny do Evropské unie by také znamenal přerozdělení strukturálních fondů, což by zasáhlo i do zájmů Česka, které z nich získává podporu pro chudší regiony.

„Máme před sebou skutečně obrovský politický úkol. Například zemědělci dnes významným způsobem ovlivnili politiku v Nizozemsku a jistě budou ovlivňovat i Francii, Německo a další země. Máme před sebou úkol, který se citelně dotkne evropských občanů,“ dodává předseda zahraničního výboru Senátu.

Maďarské vydírání

Dveře do Evropské unie Ukrajině podle Fischera otevřel diplomatický majstrštyk německého kancléře Olafa Scholze, který dohodl, že před hlasováním opustí sál maďarský premiér Viktor Orbán. „Pro něj to byla cesta, jak si zachovat tvář a nebýt u něčeho, s čím nesouhlasí. Snaží se Maďarům ukazovat, že střeží jejich zájmy a v tom je neporazitelný.“

„Orbánovy projevy jsou skutečná mistrovská díla. Je intelektuál v tom, jak dokáže formulovat, a na evropském kolbišti nemá soupeře. Je mimořádně protřelý a zkušený politik. A dělá to, protože zjistil, že mu to přináší benefit. Možná jemu osobně a určitě lidem, kteří jsou okolo něj,“ dodává s odkazem na korupční případy v Orbánově okolí a na podivné rozdělování evropských fondů.

Čtěte také

Fischer zároveň upozorňuje, že Maďarsko spolu s Tureckem blokuje vstup Švédska do NATO a zabraňuje mu tak plánovat součinnost v případě ohrožení. „Celá Aliance je dnes svázaná do kozelce a je to bezpečnostní ohrožení i pro nás. Maďarsko také otevřelo brány čínskému byznysu a poskytlo sídlo ruské investiční bance i diplomatické výhody jejím pracovníkům. V tom Orbánovo Maďarsko ohrožuje i bezpečnost Česka,“ tvrdí.

Maďarský přístup, který se někdy může blížit vydírání a v budoucnu může vést k tomu, že evropské státy začnou jednat bez Maďarska, podle Fischera oslabuje akceschopnost Evropské unie při řešení problémů, které zdaleka nesouvisí jen s ruským vlivem. Ve volbách do Evropského parlamentu nejspíš posílí krajně pravicové strany, které využívají témat migrace a bezpečnosti.

„Je třeba toto téma nepodcenit, nebo se ho zmocní ti, kteří budou jiní sekáči a dobře vědí, jak využít slabin v současné evropské politice. A je jich celá řada – Evropě chybí autorita v nakládání s nelegální migrací, zatímco v prosazování zelených cílů vůbec. To je paradox. Pokud to nebudeme řešit, tak se budeme divit, s jakými programy se budou vyhrávat příští volby v Evropě,“ varuje senátor.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související