Orloj v Kryštofově Údolí? Místo bývalé trafostanice se dnes ukazuje dvanáct apoštolů a kráva

22. prosinec 2012
Po Česku

Blíží se Štědrý večer, a tak je tu poslední z našich adventních víkendových výletů Po Česku. Tentokrát vás zveme do Kryštofova Údolí na severu Čech. Důvodů, proč tam jet právě v adventním čase, je hned několik.

Společně s dětmi z mateřské školky Pastelka a s Martinem Chaloupkou stojíme před orlojem v Kryštofově Údolí. Stejně jako děti, i já okouzleně sleduji všechno, co se děje na orloji. Právě můj společník jej vymyslel a zasloužil se o jeho výstavbu.

Orloj z bývalé trafostanice

„Orloj ukazuje dvanáct apoštolů. Když se spouští, zvedne ponocný trubku, kolem něj pobíhá pes a pak se rozbíhá to základní – tedy krmení. Na orloji se pohybuje selka, která krmí, sedlák, který pumpuje vodu, i kráva, která se napájí,“ popisuje Martin Chaloupka.

Chaloupkův orloj z bývalé trafostanice

Na začátku přitom byla docela obyčejná trafostanice, která se měla bourat. Tehdy Martina Chaloupku napadlo: Proč by se orlojem měly chlubit jen Praha a Olomouc? Proč by jeden nemohl být i v Kryštofově Údolí?

Pro tento – pro někoho možná podivínský – nápad dokázal nadchnout celou řadu spolupracovníků.

Řemeslné dílo

„Pracoval na tom se mnou pan Jiří Otmar, bohem nadaný člověk a luxusní improvizátor. Převáděl mé nápady do strojařiny. Autorem vyřezávaných částí je Václav Plechatý, liberecký výtvarník a velice dobrý řezbář,“ vypočítává Martin Chaloupka.

Orloj, jehož patrony jsou populární osobnosti jako Martin Dejdar, Marek Eben nebo Marcela Augustová, se může pochlubit i slunečními hodinami. Běží od osmi hodin ráno do deseti hodin večer.

Ze staré trafostanice vznikl opěvovaný orloj

„Stojíme na lidově barokním mostku, který je zdoben sochou Jana Nepomuckého. Nacházíme se pod lidově barokním kostelíkem ze 16. století,“ říká můj průvodce o chvíli později.

Kostelík s obrazy Smrtky

Pak už stoupáme vzhůru a vstupujeme do dřevěného kostela zasvěceného sv. Kryštofovi, kterého má obec v názvu. Je to široko daleko jediná zachovalá roubená stavba pokrytá břidlicí.

Zvonice u kostela sv. Kryštofa

Stěny a strop kostela jsou vyzdobeny malbami ze života Krista. U kostela se rozkládá hřbitov, na kterém můj průvodce společně se svou paní a dvacítkou dalších dobrovolníků pečuje o hroby bývalých německých obyvatel Kryštofova Údolí. Opravili i zdejší márnici.

„Nechal jsem udělat kopie obrazů, které tam visely od roku 1750. Jmenují se Tanec smrti. Na každém obrázku je Smrtka, která vojáka, ševce, kupce i pána láká k sobě a upozorňuje: I tebe se to týká!“ říká Martin Chaloupka.

Jak se stalo, že se z někdejší chlouby slavné betlemářské vesnice stala králíkárna? Jak do osudů Kryštofova Údolí zasáhla historie? A proč bylo při prohlídce betlémů kdysi potřeba bičiště? Vydejte se s námi do Kryštofova Údolí i v rámci nedělního výletu Po Česku!

Spustit audio

Související