Ortodoncie: To se srovná

4. březen 2014

Estetické, ale někdy vysloveně funkční nedostatky lidského chrupu řeší specializovaný stomatologický obor zvaný ortodoncie. Přední český expert na ortodoncii doktor Ivo Marek byl hostem Apatyky Bořka Volného ve čtvrtek 6. března.

Ke specialistovi - zubaři - ortodontovi si většinou chodí pacienti mladšího věku takzvaně nechat vyrobit rovnátka. Jsou to ale vždy jen dětští pacienti a řeší se nepravidelnost zubů jen rovnátky?

Dají se nějak stanovit příčiny špatně rostoucího chrupu? Jaký vliv má například spaní malých dětí s dudlíkem v puse? Nebo jde zkrátka jen o geneticky podmíněný jev?

Kdy nejčastěji praktický stomatolog pacienta ke specializovanému kolegovi ortodontovi odešle? A co jej pak všechno v péči specialisty čeká? Jaké typy aparátků pro srovnání zubů existují? A hlavně: kolik dnes péče, servis, materiál či údržba stojí a jak dlouho léčba trvá?

MUDr. Ivo Marek, Ph.D., host Apatyky vysílané ve čtvrtek 6. března, patří ke špičkovým stomatologickým odborníkům specializujícím se právě na oblast diagnostiky a léčby nepravidelností chrupu. Má bohaté zkušenosti z našich, ale i světových pracovišť dentální medicíny.

autor: Bořek Volný
Spustit audio