Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem téměř 15 miliard korun

6. prosinec 2023 17:00

Ostravská radnice zná rozpočet na příští rok. Město bude hospodařit s více než 14 miliardami korun. Finanční plán města dnes schválili zastupitelé. Hlasovalo pro něj 34 zastupitelů, 14 se hlasování zdrželo a jeden nehlasoval.

Radnice počítá s vyššími příjmy, tvořit by měly asi 11 miliard korun. K doplacení výdajů chce použít nevyčerpané prostředky z minulých let. Na investice půjde přes 5 miliard korun, což je nejvíc v historii města.

„Rozpočet je sestavený velice konzervativně, přesto všechno je rekordní. Povedlo se nám změnou metodiky rozdělit skoro 500 milionů korun navíc pro městské obvody. Z našeho pohledu mají obvody majetek dlouhodobě podfinancovaný. Zároveň se nám podařilo sestavit i rekordní kapitálový rozpočet, to znamená ten investiční,“ doplňuje primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

V investiční části rozpočtu město v příštím roce počítá například s dokončením obnovy Grossmannovy vily či parkovacího domu u Městské nemocnice Ostrava. Největší část investic, a to 829 milionů korun, bude směřovat do kultury, například na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavbu koncertního sálu.

Významnou část investic chce město vložit také do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury.

autor: Natálie Flajžíková | zdroj: ČTK
Spustit audio