Ostravská zoo chystá dokumentární cyklus o roli zoologických zahrad v ochraně zvířat

15. září 2023 14:29

Ostravská zoologická zahrada natočila unikátní film o záchraně zvířat v různých částech světa. Šestidílným dokumentem chce ukázat, že zoologické zahrady přírodu hlavně chrání a bojují proti pytlákům. Snímek se natáčel v Indonésii a průvodcem je jeden z ostravských chovatelů. Film teď čeká na uvedení do kin nebo televizí.

Šestidílným dokumentem provází terénní pracovník ostravské zoo František Příbrský. Záběr z dokumentu ukazuje, jak zachraňuje kožatku velkou v Indonésii. Želva, která váží skoro metrák, v současnosti patří k ohroženým druhům a není jediná.

„Opravdu jako zoo pořád nedokážeme veřejnosti vysvětlit, jaká je naše role v ochraně přírody, aby opravdu vnímali zoo jako ochranářské instituce. Nejde jenom říct, že posíláme peníze na jeden projekt a tím to končí. My se na těch projektech podílíme i osobně,“ vysvětluje František Příbrský.

Fratišek Příbrský - průvodce seriálem

V Indonésii byl už asi šestkrát a sám přišel s nápadem natočit o záchranářských akcích dokument. „Jak to vysvětluju vám, tak jsem to vysvětloval i panu řediteli a říkal jsem mu, že s tím opravdu musíme něco udělat, protože se může za 10 let stát, že veřejnost se otočí a začne vnímat zoologické zahrady, tak jak teď vnímá cirkusy,“ dodává Příbrský. Vedení zoologické zahrady s dokumentem souhlasilo a před rokem a půl začalo první natáčení.

Terénní pracovníci ostravské zoo jezdí po celém světě, ve Vietnamu zachraňují třeba langury před jejich pytlačením anebo jezdí do Senegalu chránit vzácný druh antilop a většina míst bude i v dokumentu.

„My se snažíme opravdu to ukázat komplexně a projit ten svět zoologické zahrady a zahraničí a tím bude ten seriál specifický a výjimečný až světový,“ dodává ochránce zvířat.

Některé díly se natáčely i v ostravské zoo nebo v přírodě Moravskoslezského kraje.

Natáčecí štáb v zoo

Šestidílný snímek je teď těšně před dokončením. „Naším cílem je dokončit seriál do konce roku a příští rok jít do distribuce. Bude to v některé z televizí, pak i online, ale až po té televizi a chceme pokrýt i školy,“ nastiňuje František Příbrský.

Každý z dílů bude mít asi půl hodiny, a pokud se dokument bude líbit, natočí zoologická zahrada případně i pokračování.

Spustit audio

Související