Osudný skok si nepamatuje, ani dny v nemocnici. Na skokanský můstek se ale 14letý Štěpán chce vrátit

V prosinci 2023 skokan na lyžích Štěpán Janata bojoval o život. Reprezentant klubu z Lomnice nad Popelkou se v Harrachově rozjel k jednomu z mnoha tréninkových skoků. Jenže na něj už se nepamatuje.

Čtěte také

15. prosince 2023 Štěpán trénoval na skokanském můstku v Harrachově. „Měli jsme normální trénink, Štěpán byl v absolutní formě, skákali jsme kolem červený, a poslední skok byl tvrdší dopad, lehce se mu zkřížily nohy a za obloukem následoval pád,“ popsal inkriminovaný okamžik lomnický trenér Tomáš Portyk.

Čtrnáctiletý skokan o tom vůbec neví. Nepamatuje si skok, ani cestu do nemocnice a následné dny v ní, kdy lékaři udělali vše proto, aby mladého závodníka mohli vrátit zpátky do života.

„Byl jsem překvapený, když jsem se probudil, myslel jsem si, že je pořád pátek (15. prosince 2023, pozn. red.). Vůbec jsem tomu nechtěl věřit. Byl jsem v umělém spánku několik dní, pohnuly se mi nějaké části v mozku, nevím, už jsem vyléčený,“ ujišťuje Štěpán Janata.

V nemocnici strávil 12 dní. Žádné myšlenky směřující ke konci jeho zatím krátké skokanské kariéry se neobjevily. Naopak, měl obrovskou chuť se ke sportu v nejkratším možném čase vrátit. Samozřejmě s vědomím, že nic se nesmí uspěchat.

Jak pracuje mistr České republiky ve své kategorii na návratu ke sportu? A jak to vidí jeho trenér Tomáš Portyk? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.