Osudy Jaroslava Hromase. Rozhlasové vzpomínky geologa a jeskyňáře

18. srpen 2023

Zanícení pro jeskyně, kras a přírodu vůbec předznamenalo celý život Jaroslava Hromase (*1943 v Praze). Po maturitě na Střední škole geologické vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po krátké praxi inženýrského geologa v n. p. Průmyslové a inženýrské stavby zakotvil u jeskyní natrvalo i profesionálně.

Technická spolupráce: Miloš Kot
Připravila: Jana Špačková
Natočeno: 2007

V 60. letech měl na starosti průzkum a zpřístupňování Koněpruských jeskyní a v roce 1967 začala jeho dosud trvající starost o kras a jeskyně ve státní ochraně přírody. Postupně působil v řadě institucí, které se výzkumem krasu zabývaly, některé i vedl. Po celý život svoji profesi uplatňuje i v dobrovolných organizacích. V roce 1977 se stal spoluzakladatelem, jednatelem a později i předsedou České speleologické společnosti a v roce 1979 spoluzakladatelem a funkcionářem Českého svazu ochránců přírody.

Po celou svoji kariéru si uvědomoval nezbytnost přesné jeskynní dokumentace, je mimo jiné spoluautorem publikace o mapování jeskyní, která je dodnes stěžejním manuálem pro všechny následovníky. Věnuje se také odborné práci a publikaci, zejména vývoji metod dokumentace a mapování jeskyní, soupisu a jednotné evidence jeskyní v ČR, metodám střelmistrovské práce v jeskyních či ochranářským a technickým pravidlům jejich zpřístupňování a využívání.

Z prací v zahraničí se může pochlubit zejména výsledky objevitelských expedic do Rumunska, dokumentace jeskyní v oblasti Bajkalu nebo průzkumu a dokumentace opuštěného uranového ložiska v jeskyních Ťujamujunu v Kirgizii. 

autor: Jana Špačková
Spustit audio

Související