Osudy Viktora Preisse. Vzpomínky divadelního, filmového, dabingového a rozhlasového herce

31. březen 2023

Viktor Preiss se narodil 13. března roku 1947 v Praze. Herectví vystudoval na pražské DAMU, kde jeho pedagogy byli Vlasta Fabiánová a Karel Palouš. „Umístěnku“ sice dostal do Liberce, ale v roce 1969 nastoupil do Městských divadel pražských, kde mu nabídl angažmá Ota Ornest. Hrál zde do roku 1983. Mezi nejvýraznější inscenace patřily Urfaust, Harold a Maude nebo Euridika.

Technická spolupráce: Tomáš Gsöllhofer
Připravil: Martin Velíšek
Premiéra: 27. 3. 2023

Nejdelší část divadelní kariéry strávil Viktor Preiss v Divadle na Vinohradech – hrál zde dlouhých 33 let. Nezapomenutelný je jeho Hendrik Höfgen v dramatizaci románu K. Manna, která se zda hrála pod názvem Urmefisto. Další významnou rolí byl například Keržencev z inscenace Ubohý vrah, Cyrano či král Jan z Dürrenmattovy tragikomedie. Ztvárnil také komické role – Harpagona, Patrona Fortunáta z Poprasku na laguně a v neposlední řadě ústřední dvojroli Viktora E. Champsboisyho a Boutona v inscenaci Brouk v hlavě.

Dobře známý je i televizním a filmovým divákům. Viktor Preiss hrál v řadě seriálů od F. L. Věka přes Nemocnici na kraji města a Četnické humoresky. Významná byla jeho účast v televizních inscenacích jako například Ecce Constantia, Ex offo a In nomine patris. Je také výborným dabérem.

Viktor Preiss se velmi věnoval a věnuje práci v rozhlase. Jeho první velkou úlohou se v roce 1974 stal student Evžen Rastignac v dramatizaci Balzacova Otce Goriota, kterou režíroval Jiří Horčička. S ním pak Viktor Preiss vytvořil řadu náročných a oceňovaných rolí – například knížete Andreje Bolkonského v adaptaci Tolstého Vojny a míru. V devadesátých letech často spolupracoval s režisérkou Hanou Kofránkovou. Hrál postavu lékaře Tomáše Stockamana v dramatu Henrika Ibsena Nepřítel lidu, Shakespearova Timona Athénského či pana Brighellu v jednoaktovce bratří Čapků Lásky hra osudná nebo jednu z hlavních rolí ve hře Jean-Clauda Carriera Normální okruh.

Viktor Preiss je nominovaný do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na neviditelnyherec.cz.

Viktor Preiss_neviditelný herec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.